Hořčík třikrát jinak – více podob, více účinků

od Vojtěch Purkert February 07, 2024

hořčík, zdraví, magnesium, kratom world, prodej, kvalita, dostupnost, cena

Minerál, který je nezbytnou součástí těla každého z nás a má užitek pro správné fungování buněk. Ať už se bavíme o svalové soustavě, nervovém systému, nebo výrobě energie. Jeho označení magnesium a chemická značka Mg vychází z latiny. V běžných potravinách ho člověk může najít v ořechách, špenátu, fazolích. (2)

 

Historie

Samovolně se v přírodě nenachází. Poprvé ho izoloval začátkem 19. století Humphry Davy. Název magnesium vychází z řecké oblasti Magnesia, kde byl poprvé nalezen. Jeho význam je stále více zdůrazňován v současném zdravotnictví, kde je hořčík uznáván nejen pro své klíčové biologické role, ale i pro jeho potenciální přínos v prevenci a léčbě řady zdravotních stavů, včetně srdečních onemocnění, migrén a cukrovky. (1)

 

Proč ho používat?

Hořčík ovlivňuje přes 300 enzymů v těle. Tyto enzymy jsou důležité pro regulaci krevního tlaku, svalové fungování, fungování nervové soustavy, kontrola glukózy v krvi nebo ukládání energie. Až 60 % veškerého hořčíku, které máme v těle, se nachází v kostech. Používání magnesia napomáhá i zesílení kostí. 

V průměru kolem 56–68 % lidí nemá dostatek zastoupení hořčíku ve svém jídelníčku. To způsobuje nesprávné fungování enzymů a zdravotní komplikace – méně vážné (únava, špatný spánek, nervozita) ale v extrémních případech může být základem i závažných (srdeční a mozkové poruchy).
Ohrožené skupiny lidí, kteří mohou trpět nedostatkem hořčíku v těle, jsou lidé požívající alkohol ve větší míře, lidé s cukrovkou 2. typu, starší lidé nebo lidé s poruchou trávícího traktu. "Nedostatek hořčíku výrazně zvyšuje riziko cukrovky," říká Jacob Teitelbaum, MD, lékař integrující medicíny se sídlem v Kailua-Kona na Havaji a autor knihy From Fatigued to Fantastic! „Výzkum ukazuje, že s každým snížením příjmu hořčíku o 100 miligramů denně se zvyšuje riziko cukrovky o 15 %." (3)(4)(7)(8)

Pro pravidelné uživatele kratomu je užívání hořčíku více než žádané. Je tomu tak z více důvodů. Zde několik hlavních:

Svalové křeče a ztuhlost: Kratom může mít diuretické účinky a způsobit dehydrataci, což může vést ke ztrátě elektrolytů, včetně magnézia. Nedostatek magnézia může způsobit svalové křeče a ztuhlost.

Zlepšení energetického metabolismu: Magnesium je důležité pro tvorbu energie v těle. Pokud jste pravidelným uživatelem kratomu, který Vám dodává energii, tak po Vás bude tělo chtít spotřebovaný hořčík zpět.

Zlepšení nálady a spánku: Někteří lidé uvádějí, že užívání kratomu může mít vliv na náladu a spánek. Magnesium může pomoci zlepšit náladu a podpořit zdravý spánek.

Podpora srdečního zdraví: Magnesium je důležitým minerálem pro srdeční zdraví a může pomoci podpořit normální srdeční funkci. Vysoká fyzická a psychická námaha může mít vliv na srdeční rytmus a krevní tlak a je tedy dobré předcházet problémům a udělat něco navíc pro své tělo pravidelnou konzumací hořčíku.

10 důvodů proč užívat hořčík 

  • Podpora svalové funkce: Magnesium je nezbytné pro správnou funkci svalů, včetně jejich kontrakce a relaxace. Nedostatek magnézia může vést k křečím a svalové únavě.
  • Zdraví kostí: Magnesium je důležité pro udržení zdraví kostí a zubů. Pomáhá při vstřebávání vápníku a posiluje kostní tkáň.
  • Regulace krevního tlaku: Magnesium pomáhá udržovat normální hladiny krevního tlaku tím, že ovlivňuje relaxaci cév a snižuje jejich křehkost.
  • Podpora srdečního zdraví: Magnesium je klíčovým minerálem pro zdraví srdce. Pomáhá udržovat srdeční rytmus a snižuje riziko srdečních onemocnění.
  • Stabilizace hladiny cukru v krvi: Magnesium pomáhá regulovat hladiny glukózy v krvi tím, že podporuje funkci inzulínu.
  • Zlepšení nálady: Magnesium je zapojen do tvorby neurotransmiterů, které ovlivňují náladu a emoční stav. Jeho nedostatek může vést k úzkosti a depresi.
  • Prevence migrén: Studie naznačují, že pravidelný přísun magnézia může snížit frekvenci a intenzitu migrénových záchvatů.
  • Podpora energetického metabolismu: Magnesium je klíčový pro tvorbu ATP, základního zdroje energie v buňkách. Pomáhá přeměňovat potravu na energii.
  • Zlepšení kvality spánku: Magnesium má relaxační účinek na nervový systém a může pomoci uvolnit svaly a zklidnit mysl, což zlepšuje kvalitu spánku.
  • Podpora funkce mozku: Magnesium je důležitý pro kognitivní funkce a paměť. Pomáhá udržovat zdravou komunikaci mezi mozkovými buňkami a podporuje neuroplasticitu.

 

Druhy hořčíků

Klasický hořčík (oxid hořečnatý) je běžně k dostání snad všude a nestojí moc. Spousta lidí si ho kupuje s dobrou vírou toho, že dělají něco pro své tělo a dodávají mu tak velice potřebný minerál. Bohužel mezi nevýhody oxidu hořečnatého ale patří velice nízká vstřebatelnost, tudíž většinu vámi nově zakoupeného produktu vyloučíte z těla zase ven.

 

kratom world druhy hořčíků magchel bisglycinát l treonát

Člověk s nedostatkem hořčíku v těle by měl sáhnout po jiném typu hořčíku. A proto představujeme následující, nejúčinnější typy, které jsou tři a níže se o nich pobavíme trochu více do hloubky:

  1. Magnezium Malát 
  2. Magnezium Bisglycinát (Bisglycinát hořečnatý)
  3. Magnezium L-treonát

 

Kratom World Hořčík Magnesium MagChel prodej energie spánek focus relax boost magnezium malát bisglycinát l-treonát

Magnezium Malát

Potřebujete dodat energii, detoxikovat organismus či se potřebujete zbavit pocitu únavy? Magnézium malát je pro vás tou nejlepší volbou! Nejlépe funguje při konzumaci v ranních hodinách.

Kromě složky hořčíku obsahuje i kyselinu jablečnou. Ta se přirozeně nachází v ovoci nebo víně. Vyznačuje se kyselou chutí a používá se i jako dochucovadlo. Oproti oxidu hořečnatému se magnesium malát skvěle vstřebává v trávicím traktu, a to je jeho výhoda. Je šetrnější, méně projímavý. Doporučuje se používat k léčbě chronického únavového syndromu nebo fibromyalgie.  (4)(5)

Fibromyalgie je onemocnění charakterizované dlouhodobou bolestí, která má za následek omezení pacientů v jejich každodenních aktivitách. Tato bolest se typicky projevuje ve svalstvu, ramenech a zádech, často je spojena se špatným spánkem a pocitem ztuhlosti po probuzení či dlouhém sezení. Výzkum provedený v roce 1995 na 24 pacientech s fibromyalgií ukázal, že podávání kombinace kyseliny jablečné (200 mg) a hořčíku (50 mg) vedlo k významnému snížení bolesti. (9)

Malát hořečnatý má výhodu oproti jiným formám hořečnatých solí, jako je například citrát hořečnatý, protože obsahuje vyšší množství elementárního hořčíku. Navíc má lepší absorpci bez vedlejších účinků na střeva při vyšších dávkách. Díky obsahu kyseliny jablečné také podporuje tvorbu buněčné energie a pomáhá tělu odstraňovat těžké kovy, jako je například hliník. Tvorba buněčné energie se nazývá Krebsův cyklus, neboli citrátový cyklus.

Tento proces je klíčovou metabolickou dráhou, která umožňuje vytváření a zpracování energie v našem těle při aerobní oxidaci sacharidů, lipidů a proteinů. Jednou z důležitých fází cyklu je účinek enzymu Fumarázy, který přeměňuje fumarát na ionizovanou kyselinu jablečnou (malát), což přispívá k vytváření NAD+ a využití energie mitochondriemi. Malát hořečnatý, obsahující ionizovanou kyselinu jablečnou, je lépe využitelný v konečné fázi Krebsova cyklu, což může vést k zvýšení celkové buněčné energie. Tento proces naznačuje, že malát hořečnatý je velice užitečný pro řešení problémů s chronickou únavou a pro zvýšení celkové energie organismu.

Zmiňovaný hliník je kov, který může být toxický a spojuje se s různými neurologickými onemocněními, jako je Alzheimerova choroba. Podle několika studií konzumace kyseliny jablečné nebo citrónové souvisí s nižší hladinou hliníku v těle. Tento kov, podobně jako hořčík, může být vázán kyselinou jablečnou (procesem nazývaným chelatace) a poté vyloučen z těla. (10)

Výše uvedené vlastnosti magnézia malát z něj dělají perfektního pomocníka pro odstranění toxinů z těla a dodání energie na celý den. Je tak vhodný pro kohokoliv, kdo trpí únavou, potřebuje dodat energii a nebo pro starší lidi. 

 

Kratom World Hořčík Magnesium MagChel prodej energie spánek boost magnezium chelát chelate energie detox

Bisglycinát Hořečnatý

Jestli potřebujete pomoci se soustředěním či uklidnit tělo a mysl po náročném pracovním dni plném stresu či po podaném sportovním výkonu, bisglycinát hořečnatý je pro vás tou správnou volbou. Konzumace po tréninku či v odpoledních hodinách vám zajistí ten nejlepší účinek.

Složený z hořčíku a glycinu – aminokyselina podporující budování svalů a zdraví mozku. Stejně jako magnezium malát se lépe vstřebává v trávicím traktu. Byl studován v souvislosti pomoci s křečí v nohách při těhotenství (pomohl zredukovat výskyt křečí až o 50 %) nebo zotavování svaloviny (přírodní náhrada při fitness workoutu). Jeho blahodárné účinky byly pozorovány u astma, migrény, nespavosti, deprese. (6)

Jedná se o nejlepší a cenově nejvýhodnější dostupnou formu hořčíku. Vyniká svou vysokou schopností tělo hořčíkem absorbovat a využít. Na rozdíl od jiných forem hořčíku nezpůsobuje vedlejší účinky jako průjem či podráždění žaludku. Díky obsahu glycinu, aminokyseliny spojené s uklidňujícími účinky, má bisglycinát hořčíku také relaxační a protistresové vlastnosti. Glycin navíc pomáhá snižovat pH ve střevě, což přispívá k lepší absorpci hořčíku.

Glycin obsažený v hořčíku je takzvaný neurologický "vypínač". To znamená, že zpomalí nervový systém a tím sníží hladinu adrenalinu a kortizolu v krevním oběhu. Pomáhá tak proti nespavosti. Zároveň dokáže zvýšit hladinu serotoninu a navodit tak stav štěstí a relaxace. Díky tomu je vyhledáván řadou sportovců po výkonu a mimo jiné i proto, že dokáže navodit proteinovou syntézu či úspěšně bojovat proti křečím ve svalech.

Bisglycinát hořečnatý hraje také klíčovou roli v udržování zdraví srdce a krevních cév, podporuje normální srdeční rytmus a pomáhá regulovat krevní tlak. Jeho příznivé účinky na kardiovaskulární systém mohou být obzvláště prospěšné pro osoby s rizikem srdečních onemocnění. Toto zajišťuje tím, že pomáhá uvolňovat krevní cévy, což umožňuje lepší průtok krve a snižuje zátěž srdce. Také hraje roli v prevenci kalcifikace cévních stěn, což pomáhá udržovat jejich pružnost a podporuje celkové kardiovaskulární zdraví.

Kratom World Hořčík Magnesium MagChel prodej energie spánek magnezium bisglycinát křeče svalstvo stres regenerace

Magnezium L-treonát

Pro snížení hladiny stresu, uklidnění nervové soustavy či mozku jako takového a pro zlepší spánku či kognitivních schopností je tady Magnézium L-treonát. Umí se dostat do všech tkání a pozitivně působí na psychiku. Největšího účinku dosahuje tento druh hořčíku při konzumaci ve večerních hodinách nebo na noc.

Smícháním hořčíku a kyseliny threonové vznikne magnezium L-treonát, jinak známý také jako Magtein. Tato látka je získána metabolickým rozkladem vitamínu C. Výhodou je opět snadné vstřebání do těla. Podle některých studií může jít o nejúčinnější typ hořčíku v oblasti zlepšení koncentrace a pozitivní přínos pro mozkové buňky – na deprese, ztrátu paměti, mozkové poruchy (Alzheimerova choroba). (4) 

Jedná se o jedinou formu hořčíku, která se dokáže svým rozkladem okamžitě dostat do mozku a doplnit tam tak tolik potřebný minerál. Díky tomu L-treonát zlepšuje kognitivní funkce, pomáhá snížit stres a zlepšit náladu. Zároveň pomáhá usnout a výrazně zvyšuje kvalitu spánku.

Skvělou přidanou hodnotou je to, že díky jeho perfektní vstřebatelnosti se snadno dostane i do ostatních tkání, kde je tolik potřeba - do svalů, plic, srdce a dalších orgánů, které ke svojí plné funkci hořčík nezbytně potřebují.

 

Kratom World Hořčík Magnesium MagChel prodej energie spánek magnezium l treonát spánek stres uvolnění
hořčík, zdraví, magnesium, kratom world, prodej, kvalita, dostupnost, cena


[Jacob Teitelbaum M.D. 71 letý americký lékař, který se svými mnohými příspěvky na zdravotních konferencích snažil lidi seznámit s důležitostí hořčíku. Sám hořčík užíval a mnoho let lidi pobízel k doplňování hořčíku pomocí různých metod.]

Shrnutí

Možná si říkáte "3 hořčíky? a není to moc?". Když vezmete v úvahu fakt, že je hořčík jedním z nejdůležitějších minerálů pro správný chod a funkci vašeho organismu a každá jeho forma má jiné účinky, moc to určitě není.

Malát se vyznačuje pomocí na únavu, Bisglycinát vyniká v oblasti svalů a L-treonát podporuje správnou funkci mozku. Tak už víte, po kterém hořčíku sáhnete?

Pokud chcete z hořčíku jako takového vytěžit maximum, určitě byste měli sáhnout po všech 3 variantách a pravidelně je užívat. Vyzkoušejte sami a záhy zjistíte, že je to to, co vám tak dlouho v životě chybělo. V rozhodování vám zajisté pomůže i informace, že náš hořčík je kvality MagChel® z Německa, což znamená, že se jedná o ten nejlepší a nejčistší hořčík, který svému tělu můžete dodat.

 

kratom world hořčík magchel

 

Děkujeme Vám za přečtení, 

Váš Kratom World

 

(1) magnesium chemical element (13.1.2024) britannica.com https://www.britannica.com/science/magnesium

(2) Magnesium Fact Sheet for Health Professionals (2.6.2022) National Library of Medicine https://ods.od.nih.gov/factsheets/Magnesium-HealthProfessional/

(3) The Importance of Magnesium in Clinical Healthcare (28.7.2017) National Institues of Health https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5637834/

(4) 10 Types of Magnesium (and What to Use Each For) (11.5.2023) healthline.com https://www.healthline.com/nutrition/magnesium-types/

(5) The Health Benefits of Magnesium Malate (26.10.2023) verywellhealth.com https://www.verywellhealth.com/magnesium-malate-715798

(6) Magnesium Bisglycinate: Everything You Need to Know (15.11.2023) verywellhealth.com https://www.verywellhealth.com/magnesium-bisglycinate-s-benefits-and-safety-8349368

(7) 7 Health Benefits Of Magnesium, According To Experts https://www.forbes.com/health/supplements/magnesium-benefits/

(8) Teitelbaum, J. (n.d.). 7 Health Benefits Of Magnesium, According To Experts. Forbes Health. https://www.forbes.com/health/supplements/magnesium-benefits/

(9) Russell, I. J., et al. (1995). Treatment of fibromyalgia syndrome with Super Malic. The Journal of Rheumatology, 22(5), 953-958. http://europepmc.org/abstract/med/8587088

(10) Domingo JL, Gómez M, Llobet JM, Corbella J. Comparative effects of several chelating agents on the toxicity, distribution and excretion of aluminium. Hum Toxicol. 1988 May;7(3):259-62. doi: 10.1177/096032718800700305. PMID: 3391623.

Vojtěch Purkert
Vojtěch Purkert


Zanech komentář


Také v Doplňky Stravy, Kratom, CBD & HHC-P: Novinky a Tipy

GABA, prodej, kvalita, Kratom world, nervový system, neurotransmiter, stres, svaly, regenerace, cvičení
Přijměte zázraky GABA a odemkněte potenciál pro zdravější a vyrovnanější život

od Vojtěch Purkert duben 24, 2024

V oblasti zdraví a fitness si jedna sloučenina získává značnou pozornost pro své hluboké účinky na lidské tělo a mysl: GABA je zkratkou pro kyselinu gama-aminomáselnou.
Číst víc
Konopí, semínka, prodej, kvalita, kratom world, GLA, olej, menopauza, zdraví, bílkoviny, imunita, aminokyselina
Konopná semínka: Malá semínka, velké přínosy pro vaše zdraví

od Vojtěch Purkert duben 24, 2024

Zbavte se svých předsudků a objevte všestranné přínosy konopných semínek.
V našem článku se dočtete o jejich bohatém výživovém obsahu, historii a způsobech konzumace. Staňte se součástí trendu zdravého životního stylu a vydejte se na cestu k lepšímu zdraví s těmito malými, ale výživnými semínky.
Číst víc
CB9, konopí, CBD, relax, parkinson, prodej, kvalita, Kratom World, Bolest, Zánět, úleva
CB9: Revoluční přírodní látka s mnoha léčebnými účinky

od Vojtěch Purkert duben 24, 2024

Pokud hledáte revoluční přírodní látku, která může zmírnit vaše zdravotní potíže a zlepšit kvalitu vašeho života, pak je CB9 tím, co potřebujete. Tato inovativní složka získává stále větší popularitu díky svým mnoha léčebným účinkům a širokému spektru využití. Přečtěte si náš článek a objevte, co CB9 může udělat pro vás!

Číst víc