Thajský kratom: jeho účinky, historie a jak se liší od kratomu z Indonésie

od Vojtěch Purkert May 24, 2024

thajský kratom, analgetikum, síla, výdrž, bio, listy, mitragynin, stimulační účinky, výkonnost

Tento článek se zaměřuje na thajský kratom, rostlinu rodu Mitragyna speciosa, která roste v Thajsku a je známá svými léčebnými účinky a stimulačními vlastnostmi. Thajský kratom má hlubokou historii používání mezi místními obyvateli, kteří jej tradičně využívali k úlevě od bolesti, zvýšení energie a k relaxaci.

Historie a tradiční využití

Historicky byl kratom součástí thajské kultury a byl mezi domorodými kmeny znám jako přírodní lék. V porovnání s indonéským kratomem se thajský kratom liší v několika klíčových ohledech. (1)

Rozdíly mezi thajským a indonéským kratomem

Thajský kratom obsahuje jiné spektrum alkaloidů než indonéský kratom. Geografické podmínky, typ půdy a klimatické faktory Thajska poskytují odlišné prostředí pro růst a vývoj kratomových stromů. Stejně jako indonéský kratom je i thajský kratom k dispozici hned v několika variantách a těmi jsou green, white a red, které mají podobné účinky jako kratomy zelené, bílé a červené z Indonésie. (1)

Růst a sklizeň

Kratomové stromy, rostoucí v teplém a vlhkém klimatu Thajska, jsou většinou mladé, s průměrným věkem 3-4 let, kdy mají listy optimální účinky. Některé stromy thajského kratomu mohou být starší i více než 100 let, ale většina těchto starších stromů byla vykácena nebo nebyla využívána pro produkci kratomu během doby, kdy byl kratom v Thajsku nelegální. (2)

Modernizace zpracování

V posledních letech se zájem o thajský kratom rozšířil i mimo jihovýchodní Asii, což vedlo k modernizaci zařízení pro jeho zpracování v Thajsku. Tato novější zařízení, která vznikla po legalizaci kratomu v roce 2021, jsou šetrnější k listům a zaměřují se na udržení vysokých standardů při sušení a zpracování listů kratomu, což je důležité pro zachování jejich přirozené síly a chemického složení. Moderní centra v Thajsku mají moderní stroje a zařízení, což je odlišuje od starších zařízení v Indonésii, která používají tradičnější metody sušení a zpracování, které nejsou tak pokročilé, aby zajistili vyšší kvalitu. (3)

Dr. Michael White, specialista na farmakologii z University of London, zdůrazňuje: "Kratom obsahuje unikátní alkaloidy, jako jsou mitragynin a 7-hydroxy-mitragynin, které mají široké farmakologické účinky. Je důležité zkoumat jejich potenciál, abychom mohli posoudit jejich bezpečnost a účinnost." (4)

Současný výzkum

Současný výzkum thajského kratomu se zaměřuje na jeho farmakologické vlastnosti a potenciální terapeutické účinky. Studie ukazují, že alkaloidy v kratomu mohou mít analgetické a anxiolytické účinky, což představuje potenciál pro nové terapeutické aplikace. Nicméně je zapotřebí dalšího výzkumu k lepšímu porozumění jeho bezpečnosti a schopnosti léčit různé zdravotní problémy.

Závěr

Rozdíly v geografických podmínkách, typu půdy a stáří stromů významně ovlivňují chemické složení thajského kratomu a jeho účinky. Tento článek poskytuje ucelený pohled na historii, tradiční využití a moderní trendy ve zpracování thajského kratomu. V rámci naší cesty do Thajska jsme navštívili několik farem a podařilo se nám vybrat vysoce kvalitní thajský kratom, takže našim zákazníkům můžeme nyní s radostí nabídnout thajský kratom zelený, bílý a červený.

Děkujeme Vám za přečtení, 

Váš Kratom World.

Zdroje:
1) Effect of Green and Red Thai Kratom (Mitragyna speciosa) on pancreatic digestive enzymes (alpha-glucosidase and lipase) and acetyl-carboxylase 1 activity: A possible therapeutic target for obesity prevention - PubMed. (n.d.). PubMed.https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/37733688/

2) Attitudes towards Kratom use, decriminalization and the development of a community-based Kratom control mechanism in Southern Thailand. [cit. 2024-07-17]. https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0955395921000955

3) CROSIO, Dr. Paul. The Legal Status of Kratom in Thailand. [cit. 2024-07-16]. https://silklegal.com/the-legal-status-of-kratom-in-thailand/

4) C. Michael White. UCoon. [cit. 2024-07-18]. https://pharmacy.uconn.edu/person/c-michael-white/

Vojtěch Purkert
Vojtěch Purkert


Zanech komentář


Také v Doplňky Stravy, Kratom, CBD & Kanabinoidy

KratomWorld, kratom, spray, sprej, Anti, testy, kanabinoid spray, usta, ustní dutina
Mouth Kleaner Anti Kanabinoid spray: Co to je, jak funguje a jak jej správně aplikovat

od Jan/Jaroslav Němec září 05, 2024

Mouth cleaner Anti-Kanabinoid spray je produkt, který se stal populárním mezi uživateli konopí, kteří se snaží vyhnout pozitivnímu výsledku při testech. Tento sprej, prodávaný pod názvem Kleaner, je navržen tak, aby dočasně neutralizoval kanabinoidy ve slinách, což snižuje šanci na odhalení kanabinoidů při testech.
Číst víc
kratom world drc derby sponzor generální partner jenysek jenys leo brichta david luu kratom world
DRC Derby 2024

od Jan/Jaroslav Němec září 05, 2024

DRC Derby je událost, která má opravdu všechno: napínavé závody, živou komunitu a příležitosti k objevování novinek. Zapisšte si do kalendáře 7. září 2024 a připravte se na den plný zábavy, spojení a objevování. Prozkoumejte všechny zákoutí DRC Derby: Navštivte náš stánek V rámci tohoto ročníku s potěšením oznamujeme, že na DRC Derby budete moci navštívit náš stánek s Kratomem a řadou doplňků stravy.
Číst víc
Thajký bylinný inhalátor, KratomWorld, bylinky, čichání, nemoc, nos, rýma, nachlazení, bolest hlavy, úleva
Thajský bylinný inhalátor: Okamžitá úleva a osvěžení

od Vojtěch Purkert srpen 14, 2024

Pokud hledáte přírodní způsob, jak podpořit své zdraví při nemoci, může být thajský bylinný inhalátor zajímavou volbou. Tento kompaktní nástroj kombinuje tradiční thajské byliny s moderními vědeckými poznatky. V tomto článku se podíváme na to, co thajský bylinný inhalátor je, jak funguje a jaké má vědecky podložené výhody.
Číst víc