Super Greens: Jak můžou změnit váš životní styl a zdraví?

od Vojtěch Purkert February 21, 2024

supergreens, super zelená zelenina, brokolice, kapusta, prodej, houby, vláknina, kratomworld, kvalita, špenát, petržel, imunita, antioxidant

V poslední době jsme se setkali se spoustou fitness značek a influencerů, kteří propagují produkty nazývané "Supergreens". Zajímalo vás někdy, co to super greens jsou a jestli jsou pro vás dobré? Rozhodli jsme se udělat si menší průzkum a zjistit pro vás, jestli jsou opravdu nějakým způsobem prospěšné pro naše tělo a nebo je to jen marketingový tah? 

Pokud jste se s nimi ještě nesetkali, jedná se o zelený práškový doplněk stravy, který si můžete přimíchat do vody, koktejlů nebo jakéhokoliv nápoje. Některé slibují, že vám dodají stejnou výživovou hodnotu jako celodenní konzumace zeleniny, což je podle nás pro mnoho lidí nejlákavější benefit. Jedna odměrka prášku zní mnohem pohodlněji než příprava a vaření jídla několik hodin. Některé zelené prášky dokonce slibují posílení imunity, energie, trávení, detoxikaci a dokonce i zpomalení stárnutí! (1)

Co jsou to Super Greens?

Název vypovídá za vše. Jako zeleninový doplněk, který posiluje organismus a je plný superpotravin s vysokým obsahem živin (obvykle zelených, proto ten název), jako jsou řasy, špenát a kapusta, nabízí supergreens řadu zdravotních výhod. Supergreens obsahují širokou škálu vitamínů, minerálů, bílkovin, antioxidantů a enzymů, které tělo snadno vstřebává. Protože supergreens obsahují velké množství živin, pomáhají posilovat imunitní systém, snižovat záněty a detoxikovat organismus. Jsou také dobrým zdrojem vlákniny, která je nezbytná pro správný chod střev a snížení pravděpodobnosti vzniku rakoviny tlustého střeva.

Další výhodou supergreens jsou trávicí enzymy, které dodávají tělu a které pomáhají správně trávit potraviny, zejména bílkoviny. Bez dostatečného množství trávicích enzymů není potrava správně trávena a může dojít k řadě zdravotních problémů, od nadýmání přes cukrovku až po stárnutí.

Klíčovou složkou, kterou mají všechny supergreens společnou, je chlorofyl. Chlorofyl je látka, která dává rostlinám zelenou barvu. Má mnoho zdravotních výhod: čistí krev, pomáhá bojovat s bakteriemi, posiluje imunitní systém, čistí pleť, působí protizánětlivě a dodává tělu energii. Pravidelná konzumace supergreens tedy pomáhá člověku cítit se dobře uvnitř a vypadat dobře navenek, díky všem živinám, které poskytují! Se všemi těmito výhodami není divu, že se jim říká "super" greens!

Produkty používané v těchto doplňcích stravy se obvykle suší a následně melou na prášek. Případně se některé složky mohou odšťavnit a poté dehydratovat nebo se mohou extrahovat některé složky celé potraviny. Tyto přípravky jsou často veganské, stejně jako geneticky nemodifikované a organické - tyto údaje si však ověřte na etiketě výrobku.

Novějším trendem je klíčení nebo fermentace složek, což zvyšuje obsah vitaminů a pomáhá odbourávat sloučeniny, které mohou narušovat vstřebávání minerálů. (1) (2) (3)

Supergreens obvykle obsahují 25-40 nebo více různých složek, které se liší podle značky. Běžně mezi ně patří:

  • Listová zelenina: Špenát, kapusta, zelí, petržel, petrželová nať
  • Mořské řasy: Spirulina, chlorella, dulse, kelp
  • Zelenina:Řasy, houby, brokolice, červená řepa, mrkev, rajčata, zelené zelí.
  • Trávy: Ječmenná tráva, pšeničná tráva, ovesná tráva, vojtěšková tráva
  • Ovoce s vysokým obsahem antioxidantů: Borůvky, maliny, bobule goji a acai
  • Výživové extrakty: Extrakt ze zeleného čaje, extrakt z hroznových jader, extrakt z ginkgo biloby
  • Probiotika: Acidophilus, Bifidobacterium lactis, Lactobacillus (L.) rhamnosus, Bifidobacterium lactis
  • Rostlinné trávicí enzymy: Amyláza, celuláza, lipáza, papain, proteáza
  • Bylinky: Bazalka posvátná, astragalus, echinacea, ostropestřec mariánský
  • Houby: Extrakt z houby maitake, extrakt z houby shiitake
  • Přírodní náhražky cukru: Extrakt z listů stévie, extrakt z mnišského ovoce
  • Extra vláknina: Vláknina: rýžové otruby, inulin, jablečná vláknina

Benefity, které supergreens přináší: 

1. Přirozeně zvyšují energii

Nedostatek energie a pocit nevýraznosti v každodenním životě je jedním z hlavních důvodů, proč se lidé obracejí na superzelené a jiné doplňky stravy. 

Dlouhá pracovní doba, žonglování s rodinným životem, udržování kondice... seznam je dlouhý. V dospělém životě je třeba zvládnout spoustu věcí a někdy se stává, že správná strava jde stranou, což se může projevit na úrovni energie. 

Je však něco pravdy na tom, že supergreens zvyšují energii?

V první řadě je třeba si uvědomit, že supergreens mají obvykle velmi nízký obsah kalorií - což je skvělá zpráva, pokud se snažíte zhubnout. Méně kalorií však může znamenat nižší hladinu energie. 

Studie zjistila, že užívání supergreens výrazně zlepšilo hladinu energie účastníků. (1) Jedním z důvodů může být přítomnost vitaminů (včetně vitaminu B a vitaminu C).

2. Posilují imunitní systém

Nejenže se cítíte hrozně, ale špatné počasí vás může zcela vyvést z míry, pokud jde o vaše cíle v oblasti zdraví a pohody. Výživa hraje klíčovou roli v tom, aby vaše tělo fungovalo co nejlépe, což vám může pomoci vyhnout se tomu, aby vás nějaký bacil skolil. (3)

Částečně za to může rovnováha základních vitamínů a minerálů potřebných k podpoře imunitního systému, které jsou v supergreens obsaženy, a pomáhají vám tak cítit se lépe a zdravěji.

3. Antioxidační a protizánětlivé účinky

Snížení zánětů může pomoci snížit krevní tlak, zlepšit zdraví srdce a přispět k prevenci chronických onemocnění. Obsah rostlin v superzelených prášcích je spojen s protizánětlivými a antioxidačními vlastnostmi, které mohou pomoci v boji proti volným radikálům a snížit záněty v těle - pomáhají při detoxikaci. 

Jedna studie zjistila, že pouhé dvě polévkové lžíce supergreens užívané denně významně snižují oxidaci - což podporuje domněnku, že zelené nápoje mají antioxidační vlastnosti, které pomáhají při vysokém krevním tlaku a chronických onemocněních. (4)

4. Pomáhají při hubnutí

Nekončící snaha udržet si nebo zhubnout se u většiny lidí s přibývajícím věkem jen stupňuje. Superzelené prášky vám mohou pomoci udržet si zdravou váhu, protože mají nízký obsah kalorií, ale vysoký obsah vlákniny. Díky tomu se budete cítit déle sytí a zároveň vám dodají některé základní vitaminy potřebné pro zdravé fungování. 

Některé supergreens navíc obsahují složky podporující metabolismus, jako je extrakt ze zeleného čaje, což vám pomůže spálit více energie a sebevědomě dosáhnout cílů v oblasti hubnutí.

5. Zlepšují trávicí enzymy

Toto je důležitý bod, protože špatné zdraví trávicího traktu může ovlivnit všechny výše uvedené faktory, od energie přes imunitní systém až po snahu o hubnutí. Zdravá střeva (nebo v některých případech nezdravá) souvisí s téměř každou další tělesnou funkcí a mohou mít negativní dopad na vaše zdraví, pokud se dostanou do nerovnováhy. Vysoký obsah vlákniny a vitamínů v supergreens může pomoci zlepšit trávicí systém, zvýšit obsah trávicích enzymů a přispět k celkově zdravému stavu střev.

6. Zlepšují zdraví pokožky

Není žádným tajemstvím, že existuje mnoho příčin kožních problémů, od počasí přes genetiku až po stres. Jednu věc však můžeme ovlivnit, a to je naše strava. A konzumace většího množství superpotravin, jako je špenát, kapusta a borůvky, pomůže vašemu tělu bojovat proti vnějším vlivům, které způsobují, že se vaše pleť mastí.

Supergreens prášek obsahuje všechny živiny, které potřebujete, aby vaše pleť byla zdravá, včetně vitaminů A a C a také antioxidantů, které bojují proti volným radikálům ve vašem těle (které mohou způsobit poškození buněk).

Co to tedy znamená pro vaši pleť? Znamená to, že konzumace většího množství superzelené zeleniny pomůže snížit záněty, zastavit vyrážky dříve, než začnou, ochrání vaši pleť před poškozením sluncem, udrží ji hydratovanou a jemnou, nikoliv suchou a popraskanou - a hlavně: zajistí vám krásnou zářivou pleť! (7) (8)

Jak užívat Supergreens? 

Nejlepších výsledků dosáhnete, když budete postupovat podle pokynů uvedených na nádobě supergreens. Nejčastěji se prášek rozmíchává ve vodě, džusu, mléce nebo mléčných náhražkách a koktejlech.

Pokud byste raději zelený prášek nepili, můžete:

  • přidat je do míchaných vajec nebo omelety.
  • posypat jimi pečenou zeleninu
  • přimíchat je do domácího salátového dresinku
  • přimíchat je do zeleninového dipu
  • přidat je do polévky
  • Při tepelné úpravě zeleného prášku však může dojít ke snížení obsahu některých živin, včetně vitaminu C a probiotik, nebo ke ztrátě těchto látek. (4) (5)

Závěr

Supergreens prášek je skvělý způsob, jak získat živiny. Snadno ho zařadíte do svého jídelníčku a má širokou škálu výhod. Pokud hledáte pohodlný způsob, jak zvýšit příjem superpotravin, pak je pro vás super greens prášek ideálním denním doplňkem.” říká dietoložka Crystal Scott. Pokud vás zdravotní přínosy Super Greens zaujaly, vyzkoušejte náš Super Greens.


kratom world expertka na dietu prodej doplňky stravy
[
Crystal Scott registrovaná dietoložka s více než 14 lety zkušeností s poradenstvím v oblasti lékařské výživy. Mé zkušenosti zahrnují širokou škálu oblastí, přičemž mou specializací je cukrovka, regulace hmotnosti, sportovní výživa, zdraví žen včetně kojení a období před porodem a po porodu, zdraví/poruchy trávicího traktu a celkové zdraví a wellness.]  (9)

 
Děkujeme Vám za přečtení, 

Váš Kratom World

 

Zdroje:

1) Effects of greens+: a randomized, controlled trial - PubMed. (2024, February 11). PubMed.https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/15217524/ (1)

2) Vitamins and Minerals for Energy, Fatigue and Cognition: A Narrative Review of the Biochemical and Clinical Evidence. (2024, February 12). PubMed Central (PMC).https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7019700/ (2)

3) Effects of greens+: a randomized, controlled trial - PubMed. (2024b, February 13). PubMed.https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/15217524/ (3)

4) Clinical Evidence of the Benefits of Phytonutrients in Human Healthcare. (2024, February 11). PubMed Central (PMC).https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9102588/ (4)

5) The relationship between nutrition and the immune system. (2024, February 15). Frontiers.https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fnut.2022.1082500/full (5)

6)
In vitro and in vivo antioxidant properties of the plant-based supplement greens+™ - PubMed. (2024, February 10). PubMed.https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21954333/ (6)

7) Digestive Enzyme Supplementation in Gastrointestinal Diseases - PubMed. (2024, February 12). PubMed.https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26806042/ (7)

8) Office of Dietary Supplements - Vitamin C. (2024, February 16). Office of Dietary Supplements (ODS). https://ods.od.nih.gov/factsheets/VitaminC-HealthProfessional/ (8)

9) Delfina. (2024, February 18). Delfina - Intelligent pregnancy care for all.https://www.delfina.com/providers/crystal-scott (9)

Vojtěch Purkert
Vojtěch Purkert


Zanech komentář


Také v Doplňky Stravy, Kratom, CBD & HHC-P: Novinky a Tipy

GABA, prodej, kvalita, Kratom world, nervový system, neurotransmiter, stres, svaly, regenerace, cvičení
Přijměte zázraky GABA a odemkněte potenciál pro zdravější a vyrovnanější život

od Vojtěch Purkert duben 24, 2024

V oblasti zdraví a fitness si jedna sloučenina získává značnou pozornost pro své hluboké účinky na lidské tělo a mysl: GABA je zkratkou pro kyselinu gama-aminomáselnou.
Číst víc
Konopí, semínka, prodej, kvalita, kratom world, GLA, olej, menopauza, zdraví, bílkoviny, imunita, aminokyselina
Konopná semínka: Malá semínka, velké přínosy pro vaše zdraví

od Vojtěch Purkert duben 24, 2024

Zbavte se svých předsudků a objevte všestranné přínosy konopných semínek.
V našem článku se dočtete o jejich bohatém výživovém obsahu, historii a způsobech konzumace. Staňte se součástí trendu zdravého životního stylu a vydejte se na cestu k lepšímu zdraví s těmito malými, ale výživnými semínky.
Číst víc
CB9, konopí, CBD, relax, parkinson, prodej, kvalita, Kratom World, Bolest, Zánět, úleva
CB9: Revoluční přírodní látka s mnoha léčebnými účinky

od Vojtěch Purkert duben 24, 2024

Pokud hledáte revoluční přírodní látku, která může zmírnit vaše zdravotní potíže a zlepšit kvalitu vašeho života, pak je CB9 tím, co potřebujete. Tato inovativní složka získává stále větší popularitu díky svým mnoha léčebným účinkům a širokému spektru využití. Přečtěte si náš článek a objevte, co CB9 může udělat pro vás!

Číst víc