Wild Lettuce – trochu jiný salát

od Jan/Jaroslav Němec January 30, 2024

kratom world wild lettuce lactuca virosa prodej extrakt sedativum

Divoký salát, vědecky známý jako Lactuca virosa, je zajímavá rostlina, která se v historii tradičně užívala pro své léčivé a sedativní účinky podobné opiátům. Zde si povíme něco o původu, historii, složení, způsobu užívání a potenciálních přínosech a účincích této fascinující rostliny.

Charakteristika:

  • Vzhled: Wild lettuce je dvouletá rostlina, kterou charakterizuje vysoký stvol, zubaté listy a žluté květy. Často bývá zaměňován s běžným salátem, ale jeho účinky a využití jsou zcela odlišné, o čemž si povíme v následujících řádcích. (4)

Původ a Historie:

Divoký salát je původem z Eurasie a Severní Afriky. Rostlina byla známa v antické řecké a římské kultuře, kde byla používána pro své možné léčivé vlastnosti. V tradiční medicíně se využívala k léčbě různých potíží, zejména těch spojených s nervovým systémem, bolestmi a nespavostí. (1), (2)

Účinné látky:

Divoký salát obsahuje řadu látek, které hrají klíčovou roli v jeho možných účincích. Mezi tyto látky patří:

  1. Laktukarium: Je to bílá míza, kterou rostlina vytváří. Obsahuje látky, které mají sedativní a analgetické účinky.
  2. Flavonoidy a kumariny: Tyto látky jsou známy svými antioxidačními vlastnostmi. Antioxidanty pomáhají ochraňovat buňky v těle před poškozením volnými radikály a preventivně tím chrání proti různým onemocněním. (2), (3)

Možné účinky a užívání:

  1. Sedativní a uklidňující efekt: Tradičně byl divoký salát využíván pro svoji schopnost vyvolávat klid a relaxaci. Někteří lidé ho užívají večer pro podporu lepšího a kvalitnějšího spánku, může mít i mírné hypnotické účinky. Je také účinný pro boj s depresemi a úzkostmi. Někteří konzumenti pozorují i nástup euforie. (1), (2), (3). Údajně tuto rostlinu užíval i známý surrealistický architekt Antonio Gaudí (autor chrámu Sagrada Familia v Barceloně), aby načerpal inspiraci na své návrhy staveb. (4)
  2. Analgetické vlastnosti: Divoký salát může mít analgetické účinky, což znamená, že může pomoci s mírnými bolestmi, křečemi a dalším tělesným nepohodlím. V minulosti byl používán jako náhražka opia, či byl předepisován lékaři proti černému kašli a respiračním onemocněním. (1), (2), (3)

Tyto účinky a vlastnosti potvrzuje i odborník zabývající se toxikologií Prof. RNDr. Jiří Patočka, DrSc., který říká: „Pryskyřičná mléčná míza, která se nachází v Lactusa Virosa (Wild Lettuce), obsahuje lactucin a lactucopicrin. Ty se vyznačují sedativním účinkem, což lze využít třeba při bolestech hlavy, jako je migréna, místo jiných analgetik. Kromě toho tyto látky pomáhají s nespavostí, protože po jejich požití se vytvářejí pocity relaxace a euforie. Locika jedovatá pomáhá i při úzkostech jako mírné sedativum, odstraňuje stres. Ocení ji i ti, co trpí na kašel. Bylina má totiž i antitusické vlastnosti.“ (4)

kratom world patočka prodej kratomu

Způsoby Užívání:

  1. Čaj: Sušené listy divokého salátu lze použít k přípravě čaje. Často se doporučuje užívat ho večer před spaním, aby byl zaručen kvalitní spánek.
  2. Tinktury: Extrakt divokého salátu lze najít i v koncentrované formě jako tinkturu, která se následně užívá ve formě kapek.
  3. Kouření:Z usušených listů lze připravit i směs ke kouření. Účinné látky jsou nejvíce koncentrovány právě v pryskyřici, kterou obsahuje bílá míza. Kouření je účinný způsob, jak tuto látku aktivovat a využít relaxační potenciál této rostliny na maximum. (1), (4)

Závěr:

Wild lettuce zaujímá své místo v historii tradiční medicíny a je předmětem zájmu lidí hledající relaxaci, lepší spánek, uklidnění, úlevu od stresu či bolesti. Což tato rostlina vše umožňuje díky svým prokázaným sedativním a analgetickým účinkům.

Nicméně jako vždy je důležité před užíváním této rostliny určitá opatrnost, přihlédnutí k vašemu zdraví, či lékům které užíváte a ideálně konzultace s odborníkem. Účinky divokého salátu mohou být u každého jedince individuální a neměl by být konzumován v nadměrném množství.

 Wild Lettuce u nás zakoupíte ve formě extraktu 50x.

Děkujeme za přečtení,

Váš Kratom World

 

Autor: Štěpán Benedikt 

 

Zdroje:

18 Best Benefits & Uses Of Wild Lettuce (Lactuca Virosa). (18. 2. 2020). Organicfacts.net. https://www.organicfacts.net/wild-lettuce.html (1)

 

What Is Wild Lettuce?(16. 2. 2023). Verywellhealth.com.

https://www.verywellhealth.com/the-benefits-of-wild-lettuce-88661 (2)

 

Wild Lettuce: Does It Provide Natural Pain Relief?.(4. 1. 2023). Healthline.com.

https://www.healthline.com/nutrition/wild-lettuce (3)

 

Locikové opium -Jiří Patočka, Romana Jelínková, Zdeňka Navrátilová.(5. 6. 2022). Toxicology.cz https://www.toxicology.cz/modules.php?name=News&file=article&sid=1279 (4)

Jan/Jaroslav Němec
Jan/Jaroslav Němec


Zanech komentář


Také v Doplňky Stravy, Kratom, CBD & HHC-P: Novinky a Tipy

GABA, prodej, kvalita, Kratom world, nervový system, neurotransmiter, stres, svaly, regenerace, cvičení
Přijměte zázraky GABA a odemkněte potenciál pro zdravější a vyrovnanější život

od Vojtěch Purkert duben 24, 2024

V oblasti zdraví a fitness si jedna sloučenina získává značnou pozornost pro své hluboké účinky na lidské tělo a mysl: GABA je zkratkou pro kyselinu gama-aminomáselnou.
Číst víc
Konopí, semínka, prodej, kvalita, kratom world, GLA, olej, menopauza, zdraví, bílkoviny, imunita, aminokyselina
Konopná semínka: Malá semínka, velké přínosy pro vaše zdraví

od Vojtěch Purkert duben 24, 2024

Zbavte se svých předsudků a objevte všestranné přínosy konopných semínek.
V našem článku se dočtete o jejich bohatém výživovém obsahu, historii a způsobech konzumace. Staňte se součástí trendu zdravého životního stylu a vydejte se na cestu k lepšímu zdraví s těmito malými, ale výživnými semínky.
Číst víc
CB9, konopí, CBD, relax, parkinson, prodej, kvalita, Kratom World, Bolest, Zánět, úleva
CB9: Revoluční přírodní látka s mnoha léčebnými účinky

od Vojtěch Purkert duben 24, 2024

Pokud hledáte revoluční přírodní látku, která může zmírnit vaše zdravotní potíže a zlepšit kvalitu vašeho života, pak je CB9 tím, co potřebujete. Tato inovativní složka získává stále větší popularitu díky svým mnoha léčebným účinkům a širokému spektru využití. Přečtěte si náš článek a objevte, co CB9 může udělat pro vás!

Číst víc