Turmeric - Kurkuma: Tajemství dlouhověkosti japonců odhaleno

od Jan/Jaroslav Němec May 19, 2023

Kurkumin Turmeric Prodej Praha Plzeň ČR imunita obranyschopnost vir nemoc

Tajemství dlouhověkosti odhaleno

Japonci se těší dlouhé průměrné délce života, která patří k nejvyšším na světě. Okinawa, japonský ostrov v Tichém oceánu, je známý mimořádnou dlouhověkostí svých obyvatel. Žije zde mnoho 100 let starých lidí, kteří žijí aktivně a zdravě až do vysokého věku. Tento fenomén přitahuje pozornost vědců a výzkumníků, kteří se snaží odhalit záhadu dlouhověkosti Okinawanů. Zároveň se Japonci těší mnohem nižšímu výskytu většiny chronických, s věkem souvisejících onemocnění než západní populace. K jejich úspěšnému stárnutí a zdravé délce života přispívá více faktorů, včetně nízkokalorické stravy bohaté na ovoce, zeleninu a ryby. V Japonsku je navíc rozšířeno kulturní přesvědčení, že "jídlo je lék".

Jedním z faktorů, který je často spojován s jejich výjimečnou dlouhověkostí, je konzumace kurkumy. Kurkuma je všeobecně známá pro svou výraznou chuť a často se používá v kuchyni jižní a jihovýchodní Asie. Název kurkuma má původ v latině z terra merita (záslužná země), a to kvůli zlatavé barvě rozemletého kořene. Koření pochází z rostliny Curcuma longa, která patří do čeledi zázvorovitých. Pěstuje se pro stonek, který se suší a mele na žlutý prášek s hořkosladkou chutí, kterou známe a milujeme. Z tohoto koření se obvykle připravují potraviny, jako je kari, americká hořčice a také k barvení másla a sýrů. 

Hlavní složkou kurkumy, která vzbudila pozornost, je kurkumin. Uvádí se, že tento kurkuminoidní polyfenol má léčivé účinky, mimo jiné pomáhá při zvládání zánětlivých stavů, degenerativních očních onemocnění a dokonce i metabolického syndromu. Polyfenoly jsou rostlinné metabolity, které mají za úkol pomáhat rostlinám bránit se proti UV záření, hmyzu, bakteriím a dokonce i virům. Přispívají k hořkosti, kyselosti, barvě, chuti a oxidační schopnosti potravin.

Jaké jsou hlavní zdravotní účinky kurkumy? 

Má antioxidační vlastnosti. Hodnota ochranných látek, jako je kurkumin, spočívá v tom, že pomáhají tělu bojovat proti škodlivým účinkům oxidace buněk. Tento proces může časem vést k chronickému zánětu a v důsledku toho k onemocněním souvisejícím s věkem, jako jsou srdeční choroby, cukrovka 2. typu a rakovina. Zařazením ochranných antioxidačních potravin do jídelníčku se naše tělo lépe vyrovnává se stárnutím a s ním spojenými záněty. Pomáhá také při zánětech vyvolaných cvičením a svalových bolestech. 

Další účinnou složkou kurkumy je kurmeron. Ačkoli je o kurmeronu známo méně, studie naznačují, že může být užitečný při léčbě stavů, jako je mrtvice a Alzheimerova choroba, protože pomáhá spouštět obnovu buněk a může potenciálně podporovat obnovu mozkových funkcí.

Může pomoci ​​​​​​zažívacími potížemi protože Kurkumin stimuluje žlučník k produkci žluči, což podle některých lidí může pomoci zlepšit trávení. Německá komise E, která určuje, které byliny lze v Německu bezpečně předepisovat, schválila kurkumu na zažívací potíže. A jedna dvojitě zaslepená, placebem kontrolovaná studie zjistila, že kurkuma snižuje příznaky nadýmání a plynatosti u lidí trpících zažívacími potížemi.

Zlepšení kardiovaskulárního zdraví: Kurkuma může mít příznivý vliv na činnost srdce. Pomáhá udržovat normální hladinu cholesterolu a krevního tlaku, čímž snižuje riziko srdečních onemocnění. Okinawané, kteří pravidelně konzumují kurkumu, mají nižší výskyt kardiovaskulárních problémů.

Několik způsobů, jak Okinawané používají kurkumu:

Kurkuma je základní složkou mnoha tradičních okinawských pokrmů. Jedním z nejznámějších pokrmů je "gōyā champuru", což je zeleninová směs s přídavkem kurkumy. Kurkuma se přidává také do polévek, kari, rýžových pokrmů a šťavnatého masa.

Okinawané používají kurkumu však hlavně ve formě nápojů (takto si ji můžete připravit i Vy ZDE). Oblíbeným nápojem je "ukon tea" neboli "kurkumový čaj", jehož základem je kurkuma a se často podává s medem a citronem. Tento nápoj je oblíbený pro své zdraví prospěšné účinky a příznivé účinky na trávení.

Kromě stravy se kurkuma používá také v tradiční okinawské medicíně. Okinawané ji používají jako přírodní lék na zmírnění různých onemocnění. Kurkumin má protizánětlivé a antioxidační vlastnosti, které pomáhají zmírňovat bolest a zánětlivé stavy v těle. Kurkuma se také používá k podpoře imunitního systému a k léčbě zažívacích potíží.

Kurkuma má také kosmetické využití. Místní používají kurkumu také v kosmetických přípravcích pro její příznivé účinky na pleť a vlasy. Kurkumin obsažený v kurkumě má vlastnosti, které pomáhají zlepšovat stav pokožky, zjemňují ji a snižují zánětlivé reakce. Kurkuma se přidává do pleťových masek, koupelí a dalších kosmetických výrobků.

Je zřejmé, že kurkuma hraje v každodenním životě obyvatel Okinawy důležitou roli. Její přítomnost v jejich stravě a tradiční medicíně přispívá k jejich dlouhověkosti a celkovému zdraví. Kromě toho, že je kurkuma chutnou a aromatickou přísadou, je také silným zdrojem zdraví a vitality. Kurkuma si právem vysloužila status "superpotraviny", Díky těmto pozoruhodným vlastnostem se stává stále oblíbenější ve zdravé výživě.

Na našem eshopu - lídru ve výběru kvalitních přírodních produktů - máte možnost objevit Turmeric - Kurkumu v nejvyšší kvalitě. Díky pečlivě vybraným zdrojům a šetrnému zpracování se můžete spolehnout, je čerstvá, přírodní a plná životodárných látek. Pokud toužíte po využití blahodárných účinků kurkumy na své zdraví, naše nabídka vám nabízí jedinečnou příležitost získat kurkumu nejvyšší kvality přímo do vašich rukou. ZDE

Pokud nemáte dost a rádi byste se podívali i na video jak Okinawané žijí a jak kurkumu využívají, tak níže přikládáme video. Přejeme příjemnou podívanou třeba u šálku Kurkumy!

Děkujeme za přečtení! 

Váš Kratom World

Jan/Jaroslav Němec
Jan/Jaroslav Němec


Zanech komentář


Také v Doplňky Stravy, Kratom, CBD & HHC-P: Novinky a Tipy

wild dagga, leonotis leonurus, trávení, analgetika, zdraví, přírodní, prodej, kratom world, kvalitní
Leonotis Leonurus či Wild Dagga: Tajemství afrického lva ve světě bylin

od Vojtěch Purkert duben 09, 2024

Vstupte do fascinujícího světa léčivých bylin a objevte sílu Afrického lva ve formě rostliny Wild Dagga. Tato unikátní rostlina, známá také jako "ocas lvice" či "divoké konopí", nabízí širokou škálu léčivých účinků. Přečtěte si náš komplexní úvod do této rostliny, abyste pochopili, jak pro vás může být prospěšná.

Číst víc
sodík, draslík, krevní tlak, svalová funkce, hořčík, elektrolyty, PH, prodej, kvalita, Kratom World
Elektrolyty: Klíč k optimalizaci zdraví

od Vojtěch Purkert duben 08, 2024

Elektrolyty jsou zásadními látkami pro udržení rovnováhy v těle a správné fungování buněk. Tyto látky mají klíčovou roli v přenosu elektrického náboje a udržování optimálního pH hladiny. Jejich nedostatek může vést k vážným zdravotním problémům. V tomto článku se podíváme na to, co elektrolyty jsou, kde se nacházejí, historii jejich výzkumu a využití, stejně jako na zdravotní benefity, které nám poskytují.

Číst víc
Kratom World, prodej, kvalita, Brichta bomby, Brichtagra, erotický veletrh, kolo štěstí
Erotický veletrh v České Republice 2024

od Vojtěch Purkert duben 05, 2024

V březnu roku 2024 se Česká republika stala opět dějištěm jedinečné události, která nadchla milovníky erotiky a otevřenosti k sexuálním tématům. Erotický veletrh, který se konal od 8. do 9. března a přinesl do Prahy vřavu, zábavu a také spoustu nových zážitků a my u toho nesměli chybět!
Číst víc