Postbiotika: Nový trend ve zdraví střev

od Vojtěch Purkert May 17, 2024

probiotika, postbiotika, kvalita, nemoc, zdraví, antibiotika, kratom world, prodej

V dnešní době se stále více lidí zajímá o zdraví svého trávícího systému a hledá nové způsoby, jak podpořit zdravou střevní mikroflóru. Zatímco probiotika a prebiotika jsou dobře známé a často diskutované, do popředí se dostává nový hráč – postbiotika. V tomto článku se podíváme na to, co postbiotika jsou, jaké mají zdravotní přínosy, kde je najdeme a jak působí na náš organismus.

Co jsou postbiotika?

Postbiotika jsou jedinečné bioaktivní sloučeniny produkované během fermentačního procesu prováděného probiotiky. Na rozdíl od probiotik, které jsou živé mikroorganismy, postbiotika jsou neživá a zahrnují enzymy, peptidy, teichoové kyseliny, peptidoglykanové deriváty muropeptidů, polysacharidy, bílkoviny na povrchu buněk a organické kyseliny. Tyto složky mají významné přínosy pro naše zdraví.  (1) (3)

Jaké jsou hlavní přínosy postbiotik?

  1. Protizánětlivé účinky
  2. Postbiotika mohou pomoci snížit zánět ve střevě, což je přínosné pro jedince s zánětlivými onemocněními střev (IBD) jako jsou Crohnova choroba a ulcerózní kolitida.
  3. Antimikrobiální vlastnosti
  4. Postbiotika mají schopnost inhibovat růst škodlivých bakterií a patogenů ve střevě, což podporuje zdravou mikrobiální rovnováhu.
  5. Zlepšení imunitní funkce
  6. Tyto sloučeniny mohou stimulovat imunitní systém, což zlepšuje jeho schopnost bojovat s infekcemi a udržovat celkové zdraví.
  7. Posílení střevní bariéry
  8. Postbiotika hrají klíčovou roli při posilování střevní bariéry, což zabraňuje pronikání škodlivých látek do krevního oběhu a pomáhá předcházet stavům, jako je syndrom propustného střeva.
  9. Podpora metabolického zdraví
  10. Postbiotika mohou ovlivňovat metabolické procesy, zlepšovat citlivost na inzulín a potenciálně pomáhat při řízení metabolických poruch, jako je diabetes 2. typu.
  11. Některé studie naznačují, že postbiotika mohou mít protirakovinné vlastnosti, zejména v prevenci rakoviny tlustého střeva, podporováním apoptózy (programované buněčné smrti) rakovinných buněk. (1) (2)

Kde najdeme postbiotika?

Fermentované potraviny:
 - Potraviny jako jogurt, kefír, kysané zelí, kimči a miso obsahují postbiotika díky fermentačnímu procesu.

Doplňky stravy:
- Postbiotika lze také konzumovat ve formě doplňků stravy, které mohou poskytovat koncentrovanou dávku těchto prospěšných látek. (2)

Jak postbiotika působí?

Přímá interakce:
- Postbiotika mohou přímo interagovat s buňkami střeva a produkovat prospěšné účinky, jako je modulace imunitní odpovědi nebo zlepšení integrity střevní bariéry.

Modulace mikrobiomu:
- Postbiotika mohou pomáhat modulovat střevní mikrobiom, podporovat růst prospěšných bakterií a inhibovat škodlivé. (1)(2)

kratom world lukas milan probiotika zdraví kratom
[Podle Prof. MUDr. Milana Lukáše, CSc., předního českého gastroenterologa, „Postbiotika představují metabolické produkty a buněčné složky uvolňované probiotickými bakteriemi, které mají prokázané zdravotní přínosy pro hostitele, zejména ve zlepšování střevní mikroflóry a imunitní odpovědi.“]

Závěr:

Postbiotika nabízejí širokou škálu zdravotních přínosů a představují vzrušující oblast výzkumu v oblasti zdraví střev. Začlenění fermentovaných potravin do vaší stravy nebo zvážení postbiotických doplňků může být hodnotnou strategií pro zlepšení celkového zdraví a pohody. Před zahájením jakéhokoli nového doplňkového režimu se však vždy poraďte s odborníkem na zdraví.

Objevte sílu postbiotik a udělejte krok směrem k lepšímu zdraví střev ještě dnes!

Děkujeme Vám za přečtení, 
Váš Kratom World.

 

Použité zdroje:

  1. Probiotika, prebiotika a postbiotika – co o nich víte?(2024, May 20). Lékárna.cz.https://www.lekarna.cz/clanek/probiotika-prebiotika-a-postbiotika-co-o-nich-vite/ (1)
  2. Lang, K. (2024, May 21).Hypertension: 2 probiotics could help control blood pressure. Medical and health information | MedicalNewsToday.https://www.medicalnewstoday.com/articles/2-probiotics-help-reduce-high-blood-pressure (2)
  3. RD, R. R. M. (2024, May 21).What Are Postbiotics? Types, Benefits, and Downsides. Healthline.https://www.healthline.com/nutrition/postbiotics (3)
Vojtěch Purkert
Vojtěch Purkert


Zanech komentář


Také v Doplňky Stravy, Kratom, CBD & HHC-P

thajský kratom, analgetikum, síla, výdrž, bio, listy, mitragynin, stimulační účinky, výkonnost
Thajský kratom: jeho účinky, historie a jak se liší od kratomu z Indonésie

od Vojtěch Purkert červenec 17, 2024

Tento článek se zaměřuje na thajský kratom, rostlinu rodu Mitragyna speciosa, která roste v Thajsku a je známá svými léčebnými účinky a stimulačními vlastnostmi. Thajský kratom má hlubokou historii používání mezi místními obyvateli, kteří jej tradičně využívali k úlevě od bolesti, zvýšení energie a pro relaxaci. Přečtěte si o jeho historii, účincích a rozdílu oproti kratomu z Indonésie.

Číst víc
afrodisiakum, libido, testosteron, sport, Fadogia Agrestis, svaly, růst, hormony, prodej, kvalita, kratomworld
Fadogia Agrestis: botanický přehled a jeho účinky

od Vojtěch Purkert červenec 17, 2024

Fadogia Agrestis je stálezelený keř, který dorůstá do jednoho metru výšky a jeho dlouhé štíhlé listy doplňují drobné žluté květyDaří se mu v tvrdých podmínkách afrických savan, nejběžněji ho pak najdete v Nigérii, kde se těší velké oblibě tamních mužů. Tradičně se používá v africkém lidovém léčitelství k různým účelům, zejména jako afrodiziakum a k léčbě sexuálních dysfunkcí. Rostlina si získala pozornost na trhu moderních doplňků stravy díky svým údajným přínosům pro zvýšení libida a sportovního výkonu.
Číst víc
100% Citrónová šťáva, vitamín C, antioxidant, kratom, stav, draslík, kyselina citronová, flavonoidy, alkaloidy, zdraví, prodej, kvalita, kratomworld
Citrónová šťáva: Přírodní Boost Vaší Imunity

od Vojtěch Purkert červenec 17, 2024

Citrónová šťáva, bohatá na vitamín C, je základním produktem v mnoha domácnostech. Její svěží chuť a zdravotní benefity ji činí oblíbenou mezi lidmi po celém světě. Ale co vlastně znamená, když mluvíme o 100% citrónové šťávě, a proč byste ji měli zahrnout do svého jídelníčku?

Číst víc