Morning Glory: Krása a léčivá síla Ipomoea purpurea

od Jan/Jaroslav Němec June 18, 2024

morning glory, extáze, ritual, smoke blends, prodej, kratomworld, kvalita, alkaloid, antioxidační vlastnosti

Morning Glory (Ipomoea purpurea) je krásná, rychle rostoucí popínavá rostlina, která je ceněna nejen pro své okouzlující květy, ale také pro své potenciální zdravotní přínosy. Tento článek se zaměří na historii a účinky této rostliny a zhodnotí její možný přínos pro lidské zdraví na základě vědeckých studií.

Co to je Morning Glory?

Morning Glory, neboli povijnice purpurová, je jednoletá popínavá rostlina pocházející z tropických oblastí Ameriky. Rostlina je známá svými velkými, nápadně zbarvenými květy, které se otevírají ráno a zavírají odpoledne, což jí dává její anglický název "Morning Glory". Květy mohou být různé barvy, včetně fialové, modré, růžové a bílé. Rostlina se často pěstuje jako okrasná rostlina na zahradách a pergolách, kde rychle vytváří husté pokryvy.

Morning Glory patří do čeledi Convolvulaceae, což je široká skupina rostlin známá pro své vinuté stonky a schopnost rychle pokrýt různé struktury. Ipomoea purpurea má srdčité listy a trubkovité květy, které mohou dorůstat až 8 centimetrů v průměru. Semena této rostliny obsahují alkaloidy zvané ergolinové deriváty, které mají psychoaktivní vlastnosti. (1) (2)

Historie

Historie pěstování a užívání Morning Glory sahá až do starověku. V prehispánských civilizacích v Mexiku byla semena této rostliny používána pro své psychoaktivní účinky v náboženských obřadech. Aztékové například používali semena Ipomoea purpurea v kombinaci s dalšími rostlinami k vyvolání vizí a komunikaci s duchy.

V 16. století zaznamenali španělští kronikáři, že domorodí obyvatelé Mexika používali semena Morning Glory jako halucinogeny. Použití těchto semen bylo součástí komplexních rituálů a mělo hluboký kulturní a duchovní význam. Moderní zájem o tuto rostlinu vzrostl v 20. století, kdy byly objeveny a popsány její psychoaktivní složky. (1)

Účinky

Morning Glory obsahuje řadu bioaktivních látek, mezi nimiž jsou nejvýznamnější ergolinové alkaloidy, jako je lysergol a ergonovin. Tyto látky mohou mít na lidský organismus několik účinků:

  1. Psychoaktivní účinky: Ergolinové alkaloidy mohou působit na centrální nervový systém a vyvolávat změny vnímání, halucinace a změny nálady. Tyto účinky jsou podobné účinkům LSD, který je chemicky podobný těmto alkaloidům.

  2. Laxativní účinky: Semena Morning Glory byla tradičně používána jako přírodní laxativum, protože obsahují látky, které mohou stimulovat pohyb střev.

  3. Antioxidantní účinky: Některé studie naznačují, že výtažky z Morning Glory mají antioxidantní vlastnosti, které mohou chránit buňky před poškozením volnými radikály. (2) (3)

Zdravotní přínosy pro člověka

Potenciální zdravotní přínosy Morning Glory zahrnují:

  1. Podpora duševního zdraví: Díky svým psychoaktivním vlastnostem mohou ergolinové alkaloidy podporovat duševní zdraví tím, že pomáhají při léčbě úzkosti, deprese a jiných duševních poruch. Studie naznačují, že tyto látky mohou ovlivňovat serotonergní systém v mozku, což může mít pozitivní dopad na náladu a emocionální stav.

  2. Antioxidantní ochrana: Antioxidanty obsažené v Morning Glory mohou pomáhat chránit tělo před oxidativním stresem a snižovat riziko chronických onemocnění, jako jsou kardiovaskulární choroby a rakovina. Výzkumy ukázaly, že extrakty z této rostliny mohou neutralizovat volné radikály a snižovat zánětlivé procesy v těle.

  3. Trávicí zdraví: Tradiční použití semen jako laxativa naznačuje, že Morning Glory může pomáhat při zácpě a jiných trávicích problémech. Alkaloidy v semenech mohou stimulovat peristaltiku střev a podporovat zdravý pohyb střev. (1) (2) (3)

Vědecké citace a experimenty

Vědecké studie a experimenty potvrdily některé z uvedených účinků Morning Glory. Například výzkum publikovaný v Journal of Ethnopharmacology ukázal, že extrakty z Morning Glory mají výrazné antioxidantní vlastnosti, které mohou chránit buňky před poškozením volnými radikály .

Kratom World expert doktor alexander shulgin morning glory ipomoea purpurea semínka prodej

[Dr. Alexander Shulgin, chemik a farmakolog: „Ergolinové alkaloidy obsažené v Ipomoea purpurea vykazují podobné vlastnosti jako LSD, což naznačuje jejich potenciál v oblasti psychofarmakologie. Další výzkum by mohl odhalit jejich specifické terapeutické aplikace.“] (4)

Dr. Richard Evans Schultes, etnobotanik: „Tradiční použití Ipomoea purpurea v náboženských obřadech ukazuje na hluboké kulturní a duchovní významy této rostliny. Její psychoaktivní vlastnosti byly využívány k vyvolání vizí a komunikaci s duchy.“ (5)

Závěr

Morning Glory (Ipomoea purpurea) je fascinující rostlina s bohatou historií a řadou potenciálních zdravotních přínosů. Její krásné květy a schopnost rychle růst z ní činí oblíbenou okrasnou rostlinu, zatímco její semena obsahují látky, které mohou mít významné psychoaktivní a léčebné účinky. Výzkum na této rostlině pokračuje a může odhalit další způsoby, jak může být využita pro lidské zdraví.

Pokud vás tato krásná rostlina s jejími psychoaktivními účinky zaujala, můžete vyzkoušet Morning Glory semínka, která nabízíme.

Děkujeme Vám za přečtení, 

Váš Kratom World.

 

Zdroje

  1. Anticancer Activity of Ipomoea purpurea Leaves Extracts in Monolayer and Three-Dimensional Cell Culture. (2024, June 15). PubMed Central (PMC).https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8205580/ (1).
  2. The ethnobotany of psychoactive plant use: a phylogenetic perspective. (2024, June 18). PubMed Central (PMC).https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5068365/ (2).
  3. LSD: a new treatment emerging from the past. (2024, June 16). PubMed Central (PMC).https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4592308/ (3)
  4. Shulgin was known to many as the “Godfather of ecstasy”. (2024, June 17). NZ Drug Foundation.https://drugfoundation.org.nz/articles/shulgin-godfather-of-ecstasy (4)
  5. (2024, June 18). Cal Poly Humboldt and digital works from Cal Poly Humboldt.https://digitalcommons.humboldt.edu/cgi/viewcontent.cgi?article=1020&context=botany_jps.(5)
Jan/Jaroslav Němec
Jan/Jaroslav Němec


Zanech komentář


Také v Doplňky Stravy, Kratom, CBD & Kanabinoidy

KratomWorld, kratom, spray, sprej, Anti, testy, kanabinoid spray, usta, ustní dutina
Mouth Kleaner Anti Kanabinoid spray: Co to je, jak funguje a jak jej správně aplikovat

od Jan/Jaroslav Němec září 05, 2024

Mouth cleaner Anti-Kanabinoid spray je produkt, který se stal populárním mezi uživateli konopí, kteří se snaží vyhnout pozitivnímu výsledku při testech. Tento sprej, prodávaný pod názvem Kleaner, je navržen tak, aby dočasně neutralizoval kanabinoidy ve slinách, což snižuje šanci na odhalení kanabinoidů při testech.
Číst víc
kratom world drc derby sponzor generální partner jenysek jenys leo brichta david luu kratom world
DRC Derby 2024

od Jan/Jaroslav Němec září 05, 2024

DRC Derby je událost, která má opravdu všechno: napínavé závody, živou komunitu a příležitosti k objevování novinek. Zapisšte si do kalendáře 7. září 2024 a připravte se na den plný zábavy, spojení a objevování. Prozkoumejte všechny zákoutí DRC Derby: Navštivte náš stánek V rámci tohoto ročníku s potěšením oznamujeme, že na DRC Derby budete moci navštívit náš stánek s Kratomem a řadou doplňků stravy.
Číst víc
Thajký bylinný inhalátor, KratomWorld, bylinky, čichání, nemoc, nos, rýma, nachlazení, bolest hlavy, úleva
Thajský bylinný inhalátor: Okamžitá úleva a osvěžení

od Vojtěch Purkert srpen 14, 2024

Pokud hledáte přírodní způsob, jak podpořit své zdraví při nemoci, může být thajský bylinný inhalátor zajímavou volbou. Tento kompaktní nástroj kombinuje tradiční thajské byliny s moderními vědeckými poznatky. V tomto článku se podíváme na to, co thajský bylinný inhalátor je, jak funguje a jaké má vědecky podložené výhody.
Číst víc