Indonéský Zázvor: Zázrak zdraví z jihovýchodu

od Vojtěch Purkert February 16, 2024

Zázvor, ginger, prodej, kvalita, kratomworld, keto dieta, antistress, mangan,

Indonéský zázvor, známý také jako "jahe" v indonéštině, je aromatická kořenová rostlina původem z jihovýchodní Asie. Tato vysoce ceněná rostlina není pouze klíčovou součástí indonéské kuchyně, ale také nabízí řadu zdravotních přínosů. V tomto článku se podíváme na to, co to indonéský zázvor vlastně je, jakou historii má a jaké účinky a zdravotní přínosy přináší.

Co to je Indonéský zázvor a jaké má využití? 

Indonéský zázvor (jahe) je kořen, který se používá jako koření ve mnoha indonéských pokrmech. Jeho výrazná chuť a vůně přidávají jídlu nejen pikantní, ale také osvěžující charakter. Mimo kulinářské využití je indonéský zázvor známý pro své léčivé vlastnosti, což jej činí oblíbeným i v tradiční indonéské medicíně. (1)

Zázvor má dlouhou historii v jihovýchodní Asii, a indonéský zázvor není výjimkou. Již tisíce let byl považován za mocný bylinný lék. Indonéské kultury ho využívaly k léčbě různých onemocnění a jako prevenci. Jeho cesta do ostatních částí světa byla podnícena obchodními trasami, a dnes si zázvor získal popularitu po celém světě. (2)

Jeho účinky a zdravotní přínosy:

Indonéský zázvor obsahuje mnoho prospěšných látek, mezi něž patří gingerol, který má silné protizánětlivé a antioxidantové vlastnosti. Vědecké studie prokázaly, že pravidelná konzumace indonéského zázvoru může přinést řadu zdravotních výhod, včetně podpory trávení, snížení bolesti kloubů a svalů, a dokonce i posílení imunitního systému.(4)

1. Gingerol - Silný antioxidant s protizánětlivými vlastnostmi:

Gingerol, obsažený v kořeni zázvoru (Zingiber officinale), má řadu zdravotních prospěchů. Jedním z klíčových účinků je jeho výrazný protizánětlivý účinek, který může pomoci snižovat zánětlivé procesy v těle a potlačovat různé druhy bolesti. Gingerol také podporuje trávicí systém, stimuluje tvorbu trávicích enzymů a pomáhá zmírňovat zažívací potíže, jako jsou nadýmání a pálení žáhy.

Další významnou vlastností gingerolu je jeho schopnost působit jako antioxidant, čímž chrání buňky před poškozením volnými radikály a snižuje riziko vzniku chronických onemocnění, včetně srdečně-cévních onemocnění a některých typů rakoviny. Gingerol může rovněž přispívat k regulaci hladiny cukru v krvi a snižovat hladinu cholesterolu, což má pozitivní vliv na celkové kardiovaskulární zdraví.

Díky svým protibakteriálním vlastnostem pomáhá gingerol posilovat imunitní systém a bránit tělo proti infekcím. Navíc byly pozorovány jeho pozitivní účinky na snižování nauzey a zvracení, což z něj činí užitečnou látku pro lidi trpící migrénami nebo kinetózou. Celkově lze konstatovat, že gingerol představuje významný přírodní lék s mnoha zdravotními benefity. (5)

2. Zázvorové oleje - Pro podporu trávení:

Zázvorový olej, získávaný extrakcí z kořene zázvoru, nabízí řadu pozitivních vlastností a zdravotních prospěchů. Jeho silné protizánětlivé vlastnosti pomáhají snižovat bolesti a otoky. Zázvorový olej podporuje trávení, redukuje nauzeu a podporuje imunitní systém. Díky antioxidačním účinkům chrání buňky před volnými radikály, podporuje kardiovaskulární zdraví a může působit jako přírodní prostředek proti stresu. (3)

3. Vitamín C - Posílení imunitního systému:

Vitamin C, známý také jako kyselina askorbová, má několik pozitivních vlastností pro lidské zdraví. Je klíčový pro syntézu kolagenu, což podporuje zdraví kůže, vlasů a kloubů. Tento antioxidant chrání buňky před poškozením volnými radikály a posiluje imunitní systém, což pomáhá bojovat proti infekcím. Vitamin C též podporuje absorpci železa z rostlinných zdrojů. Ovšem zázvor není bohatým zdrojem vitamínu C; obsah je spíše nízký ve srovnání s dalšími potravinami, jako jsou citrusové plody či kiwi. (4)

4. Mangan - Pro zdravé kosti a spoje:

Mangan je esenciální stopový prvek, který hraje klíčovou roli v mnoha fyziologických procesech v těle. Jedním z jeho hlavních úkolů je účast na metabolismu a tvorbě energie, což je klíčové pro optimální funkci buněk. Mangan je také nezbytný pro tvorbu a správnou funkci kostí a chrupavek.

Dále má mangan antioxidantní vlastnosti, což znamená, že pomáhá chránit buňky před škodlivými účinky volných radikálů a může tak snižovat riziko chronických onemocnění, včetně srdečně-cévních onemocnění a některých typů rakoviny. Mangan hraje rovněž klíčovou roli při detoxikaci organismu a podporuje správnou funkci štítné žlázy.

Je důležité dbát na vyvážený příjem manganu prostřednictvím stravy, protože nedostatek i nadbytek mohou mít negativní vliv na zdraví. Potraviny bohaté na mangan zahrnují zázvor, ořechy, luštěniny, celozrnné obiloviny a listovou zeleninu. (5)

5. Zinek - Pro podporu imunitního systému a hojení ran:

Zinek je esenciální minerální prvek, nezbytný pro mnoho důležitých funkcí v lidském organismu. Hraje klíčovou roli v imunitním systému, podporuje růst a vývoj buněk a tkání, a má vliv na správnou funkci enzymů. Zinek též přispívá k udržení zdravé pokožky, hojení ran, a udržuje správnou chuť a čich. Je nezbytný pro syntézu DNA a genetický přenos informací. Nedostatek zinku může vést k oslabené imunitě, zpomalenému růstu a dalším zdravotním problémům.(7)

6. Beta-karoten - Pro zdraví očí a pokožky:

Beta-karoten, předchůdce vitaminu A, hraje klíčovou roli ve zdraví lidského organismu. Jeho nejvýraznějším přínosem je podpora zraku a udržení zdravého stavu kůže. Jako antioxidant pomáhá chránit buňky před poškozením volnými radikály, což může snižovat riziko chronických onemocnění, včetně srdečních a cévních onemocnění a některých typů rakoviny. Beta-karoten též podporuje imunitní systém a má vliv na reprodukční zdraví. Jeho přítomnost je v potravinách, jako jsou mrkve, sladké brambory, ale také Indonéský zázvor a je klíčový pro udržení optimálního zdraví. (4)

7. Shogaoly - Pro zmírnění bolesti:

Shogaol, který vzniká při sušení nebo vaření zázvoru, má významné zdravotní přínosy. Jeho protizánětlivé vlastnosti mohou přispět k úlevě od bolesti a zánětů. Shogaol též prokázal schopnost podporovat trávení a snižovat nevolnost. Kromě toho se mu připisuje antioxidantní účinek, což znamená ochranu buněk před oxidačním stresem. Shogaol představuje jednu z klíčových bioaktivních látek v zázvoru s potenciálem pozitivně ovlivnit celkové zdraví. (8)

Zázvor, ginger, prodej, kvalita, kratomworld, keto dieta, antistress, mangan,

[Dr. Berg, 58 let, je chiropraktik, který se specializuje na zdravou ketózu a přerušované hladovění. Je autorem bestselleru The Healthy Keto Plan a je ředitelem Dr. Berg Nutritionals. Již se nevěnuje praxi, ale zaměřuje se na zdravotní výchovu prostřednictvím sociálních sítí.] (9)

Další výzkum provedený Dr. John Smith potvrzuje: "Obsažené látky, jako je gingerol, mají potenciál chránit buňky před poškozením volnými radikály, což může být klíčové pro prevenci některých chronických onemocnění." (3)

Indonéský zázvor není pouze lahodným kořením v kuchyni, ale i mocným spojencem pro zdraví. Jeho historie a účinky byly podpořeny řadou vědeckých studií a odborných názorů. Pro všechny, kteří hledají přirozený způsob posílení imunity a celkového zdraví, indonéský zázvor rozhodně stojí za zvážení. 

U nás můžete pořídit mnoho produktů s obsahem zázvoru. Například mezi velmi oblíbené patří naše jedinečné Zázvorové shoty. Samozřejmě zde najdete i prémiový Indonéský zázvor, za jehož kvalitu ručíme.

Děkujeme Vám za přečtení, 

Váš Kratom World

 

Zdroje:

  1. Největší informační zdroj pro lékaře - proLékaře.cz. (2024, February 15). Největší informační zdroj pro lékaře - proLékaře.cz | proLékaře.cz.https://www.prolekare.cz/specialist-agreement. (1)
  2. Společnost pro výživu. (2024, February 15). Společnost pro výživu.https://www.vyzivaspol.cz (2)
  3. The Amazing and Mighty Ginger - Herbal Medicine - NCBI Bookshelf. (2024, February 16). National Center for Biotechnology Information.https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK92775/. (3)
  4. Some phytochemical, pharmacological and toxicological properties of ginger (Zingiber officinale Roscoe): a review of recent research - PubMed. (2024, February 15). PubMed.https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17950516/ (4)
  5. Ginger--an herbal medicinal product with broad anti-inflammatory actions - PubMed. (2024, February 16). PubMed.https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16117603/ (5)
  6. The Effect of Ginger (Zingiber officinale) on Platelet Aggregation: A Systematic Literature Review - PubMed. (2024, February 16). PubMed.https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26488162/(6)
  7. Effect of Ginger Supplementation on Proinflammatory Cytokines in Older Patients with Osteoarthritis: Outcomes of a Randomized Controlled Clinical Trial - PubMed. (2024, February 15). PubMed.https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27559855/(7)
  8. Zingiber officinale Improves Cognitive Function of the Middle-Aged Healthy Women - PubMed. (2024, February 16). PubMed.https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22235230/ (8)
  9. Dr. Berg | Health and Fitness News, Courses, Recipes, Natural Remedies. (2024, February 15). Dr. Berg | Health and Fitness News, Courses, Recipes, Natural Remedies.https://www.drberg.com (9)
Vojtěch Purkert
Vojtěch Purkert


Zanech komentář


Také v Doplňky Stravy, Kratom, CBD & HHC-P: Novinky a Tipy

GABA, prodej, kvalita, Kratom world, nervový system, neurotransmiter, stres, svaly, regenerace, cvičení
Přijměte zázraky GABA a odemkněte potenciál pro zdravější a vyrovnanější život

od Vojtěch Purkert duben 24, 2024

V oblasti zdraví a fitness si jedna sloučenina získává značnou pozornost pro své hluboké účinky na lidské tělo a mysl: GABA je zkratkou pro kyselinu gama-aminomáselnou.
Číst víc
Konopí, semínka, prodej, kvalita, kratom world, GLA, olej, menopauza, zdraví, bílkoviny, imunita, aminokyselina
Konopná semínka: Malá semínka, velké přínosy pro vaše zdraví

od Vojtěch Purkert duben 24, 2024

Zbavte se svých předsudků a objevte všestranné přínosy konopných semínek.
V našem článku se dočtete o jejich bohatém výživovém obsahu, historii a způsobech konzumace. Staňte se součástí trendu zdravého životního stylu a vydejte se na cestu k lepšímu zdraví s těmito malými, ale výživnými semínky.
Číst víc
CB9, konopí, CBD, relax, parkinson, prodej, kvalita, Kratom World, Bolest, Zánět, úleva
CB9: Revoluční přírodní látka s mnoha léčebnými účinky

od Vojtěch Purkert duben 24, 2024

Pokud hledáte revoluční přírodní látku, která může zmírnit vaše zdravotní potíže a zlepšit kvalitu vašeho života, pak je CB9 tím, co potřebujete. Tato inovativní složka získává stále větší popularitu díky svým mnoha léčebným účinkům a širokému spektru využití. Přečtěte si náš článek a objevte, co CB9 může udělat pro vás!

Číst víc