Co je to Rozmarýn rosmarinus officinalis a jaké má účinky?

od Jan/Jaroslav Němec October 10, 2022

Rozmarýn Rosemary Kvalitní Rozmarýn Z Indonésie Čaj Zlepšení Nálady a Imunity

Co je to Rosmarinus officinalis

Rozmarýn lékařský neboli rozmarýna lékařská (latinsky Rosmarinus officinalis) je aromatická bylina z čeledi hluchavkovitých, jejímž původním domovem je klimaticky příznivé Středomoří. Vyrůstá jako stálezelený bohatě větvený keřík s úzkými vstřícnými listy, v době rozkvětu jej zdobí nádherné květy bílé, modré nebo fialové barvy. Plodem je tvrdka.


Kde se pěstuje

Původní oblast rozšíření zahrnuje Středomoří. Pěstuje se také v Anglii, USA, Mexiku a téměř po celé střední a východní Evropě, zde ale platí malá podmínka, neboť nepřežije tuhé zimy a musí přezimovat ve skleníku.


Účinky Rozmarýnu:

Bylinka má široké spektrum léčivých vlastností. Jedná se oantioxidant, podporujepřirozenou obranyschopnost organismu. Přispívá k normální činnostitrávení,jater ažlučníku, příznivě ovlivňuje hladinu cholesterolu v krvi avylučování, respektivepročištění těla. Blahodárně působí také naledviny amočové cesty, napomáhá udržovat normální funkcedýchacího systému asrdce, podporujekrevní oběh. Rozmarýn je vhodný pro celkovéosvěžení těla. Ženy jej mohou vyzkoušet pro komfort v obdobímenopauzy, všichni bez rozdílu pohlaví pro zdravéklouby. V oblasti duševního zdraví je vhodný pro dobroupaměť a uchováníemočního komfortu (pozitivně ovlivňujestres).

Rozmarýn- použití, co se dá z rozmarýnu vyrobit?

Sušené listy rozmarýnu se používají k přípravě čaje, povzbuzující koupele nebo k inhalacím. Rozmarýn je také skvělým kořením, které se hodí zejména k rybímu a kuřecímu masu.


Postup přípravy:

 Na přípravunálevuzalijte 1 lžičku 1/4 l vroucí vody a nechte louhovat pod pokličkou po dobu 15 minut. Užívejte 3 - 4x denně teplý mezi jídly. 


Na přípravukoupele použijte 50 g listů na litr vody, uvede se k varu a nechá se na 30 minut odstát. Poté se scedí a přidá do koupele. 


K inhalaci potřebujeme 10 g rozmarýnu na 1 litr vody, přiveďte směs vody a listů k varu a nechejte 10 minut louhovat. Inhalujte několikrát denně.


Historie rozmarýnu 

Historie rozmarýnu je dlouhá. Pěstovali ho už staří Řekové a Římané. Název Rosmarinus má původ ve slovech ros a marina – mořská rosa Říkalo se o něm, že povzbuzuje paměť, proto řečtí studenti často nosili na hlavách rozmarýnové věnce. Tato rostlina byla spojena s láskou a smrtí. Co si pod tím představit?  Zemřelým se při pohřbu vkládala do rukou snítka rozmarýnu, která symbolizuje vzpomínky. Na druhou stranu ale i lásku. Z toho důvodu ho mívaly při sobě nevěsty během svatebního dne. Protože funguje i jako léčivka, býval vyhledávaným prostředkem proti moru.


Dávkování:

Jako bylina i koření se používají čerstvé nebo sušené listy. Sušené rozmarýnové listy mají silné, kafrové aroma. Doporučená denní dávka koření jemaximálně 1 lžička rozmarýnu do pokrmu určeného pro 4 osoby. Ve větším množství může mít opojné účinky.

 

Rozmarýn si u nás můžete koupit na produktové stránce BIO Rozmarýn Lékařský

Jan/Jaroslav Němec
Jan/Jaroslav Němec


Zanech komentář


Také v Doplňky Stravy, Kratom, CBD & HHC-P: Novinky a Tipy

GABA, prodej, kvalita, Kratom world, nervový system, neurotransmiter, stres, svaly, regenerace, cvičení
Přijměte zázraky GABA a odemkněte potenciál pro zdravější a vyrovnanější život

od Vojtěch Purkert duben 24, 2024

V oblasti zdraví a fitness si jedna sloučenina získává značnou pozornost pro své hluboké účinky na lidské tělo a mysl: GABA je zkratkou pro kyselinu gama-aminomáselnou.
Číst víc
Konopí, semínka, prodej, kvalita, kratom world, GLA, olej, menopauza, zdraví, bílkoviny, imunita, aminokyselina
Konopná semínka: Malá semínka, velké přínosy pro vaše zdraví

od Vojtěch Purkert duben 24, 2024

Zbavte se svých předsudků a objevte všestranné přínosy konopných semínek.
V našem článku se dočtete o jejich bohatém výživovém obsahu, historii a způsobech konzumace. Staňte se součástí trendu zdravého životního stylu a vydejte se na cestu k lepšímu zdraví s těmito malými, ale výživnými semínky.
Číst víc
CB9, konopí, CBD, relax, parkinson, prodej, kvalita, Kratom World, Bolest, Zánět, úleva
CB9: Revoluční přírodní látka s mnoha léčebnými účinky

od Vojtěch Purkert duben 24, 2024

Pokud hledáte revoluční přírodní látku, která může zmírnit vaše zdravotní potíže a zlepšit kvalitu vašeho života, pak je CB9 tím, co potřebujete. Tato inovativní složka získává stále větší popularitu díky svým mnoha léčebným účinkům a širokému spektru využití. Přečtěte si náš článek a objevte, co CB9 může udělat pro vás!

Číst víc