Yerba Maté a Guayusa (Wayusa) a jak se liší

od Jan/Jaroslav Němec October 12, 2023

Kratom World Yerba Maté Guayusa účinky rozdíly kofein energie prodej kvalitní čaj

Yerba maté a guayusa jsou dvě silné rostlinné látky pocházející z Jižní Ameriky, které jsou ceněny pro své povzbuzující a zdraví prospěšné vlastnosti. Přestože mají tyto bylinné nálevy společný zeměpisný původ, vyznačují se odlišnou chutí, chemickým složením a kulturním významem. V tomto článku se budeme zabývat rozdíly mezi yerba maté a guayusou a vysvětlíme jejich jedinečné vlastnosti a potenciální zdravotní účinky.

Historie Guayusa - byla a je stále považována za posvátnou rostlinu v mnoha původních kulturách, zejména v rámci kmenů Shuar a Kichwa. Tato rostlina byla používána nejen jako způsob získání energie a povzbuzení, ale také v rámci různých rituálů a ceremonií. Guayusa byla často považována za most mezi fyzickým a duchovním světem a byla spojována s významnými aspekty kmenového života.

Guayusa má také veliký symbolický význam v ekvádorské kultuře a stala se důležitým symbolem ekvádorského národního hrdiny a politika Manuela J. Calle, který byl známý svým úsilím o ochranu a udržitelné využívání přírodních zdrojů, včetně Guayusy.(4)

 Julio Sánchez, ekvádorský odborník na bylinky, zdůrazňuje, že "Guayusa má v naší kultuře mimořádný význam. Je to nápoj, který nám dodává energii a podporuje mentální jasnost." 

HistorieYerbamaté - sahá až k původním kmenům v jižní Americe, kde byla považována za posvátnou bylinu. Historie pití maté sahá až do dob života indiánského kmene Guaraní. Již tamní indiáni věděli, že nálev z cesmíny paraguayské nejen pročišťuje tělo, ale také zažene hlad a dodá tělu energii. Právem mu proto dali přezdívku „Nápoj bohů“.

Po staletí je yerba maté ústředním prvkem společenských setkání a často se o něj přátelé a rodina dělí prostřednictvím společného nástroje ve tvaru brčka zvaného bombilla. Je známá pro své povzbuzující účinky a v některých kulturách má podobné postavení jako káva v západních společnostech.(4)

Johannes Löwenberg, německý antropolog, říká: "Yerba maté je základní součástí kultury v jižní Americe. Tento nápoj nejen povzbuzuje, ale také přináší klid." 

Teď si povíme něco málo o tom, co tyto byliny vlastně jsou

Guayusa je stálezelený keř, jehož sušené listy se používají k přípravě nápoje. Guayusa pochází z amazonského deštného pralesa a roste v Ekvádoru, Peru a některých částech Kolumbie. Vyrábí se vařením z listů rostliny Ilex guayusa, která je blízce příbuzná yerba maté. Obsahuje přirozený kofein, který poskytuje energii bez nervového napětí. Guayusa také nabízí bohatou škálu antioxidantů, které mohou pomoci chránit tělo před poškozením a tím udržovat Vaše orgány a tělo zdravé. 

Yerba maté je vyrobená z listů Ilex paraguariensis. Yerba maté má silnou zemitou chuť s jemnou hořkostí, často přirovnávanou k zelenému čaji, ale s komplexnějším a povzbuzujícím profilem. Obsahuje kofein, theobromin (který se nachází také v čokoládě) a jedinečnou směs antioxidantů, vitamínů a minerálů.(1), (2)

 Profesor bylinné medicíny Alejandro Gómez nám připomíná: "Yerba maté má výrazný účinek na energii, ale zároveň podporuje trávení a imunitní systém." 

Zdravotní přínosy a účinky Guayusa a Yerba maté

Oba Guayusa a Yerba maté mají několik zdravotních přínosů. Studie ukazují, že tyto nápoje mohou zlepšit pozornost, snížit únavu a podpořit celkovou vitalitu. Jejich vysoký obsah antioxidantů také přispívá k ochraně těla před volnými radikály a může snížit riziko různých onemocnění..

Obsah kofeinu v obou rostlinách podporuje bdělost, jasnost mysli a lepší soustředění.

Yerba maté je spojována se zlepšením trávení, zatímco guayusa se tradičně používá ke zmírnění žaludečních a střevních potíží.

Yerba maté a guayusa mají sice společný zeměpisný původ a povzbuzující účinky, ale jejich odlišná chuť, chemické složení a kulturní význam je odlišují. Výběr mezi nimi nakonec závisí na individuálních preferencích, požadovaném chuťovém profilu a citlivosti na kofein. Zařazení některého z těchto bylinných nálevů do běžného života může být jedinečnou a zdravou alternativou ke konvenčním stimulantům, jako je káva. (3), (1), 


Jak užívat Guayusa a jak užívat Yerba maté

Guayusa se obvykle připravuje vroucí vodou a pije se horká. Yerba maté se tradičně připravuje v gourd (křížkruhová nádoba) a pije se pomocí bambusové slamky, známé jako "bombilla" o které jsme se již zmiňovali výše.  Oba nápoje mohou být dochuceny medem, citronem nebo jinými přísadami, aby zmírnily jejich hořkost.
Citace od odborníků a vědců podtrhují význam a účinky Guayusy a Yerba maté. 

Profesor bylinné medicíny Carlos Rodriguez zdůrazňuje: "Tyto nápoje mají dlouhou historii využití a přispívají k fyzickému i duševnímu zdraví."

Kvalitní Guayusu u nás zakoupíte ve formě drcených listů na čaj a ve formě jemného prášku na osvěžující drink.

Kvalitní Yerba Maté u nás zakoupíte zelená Yerba Maté na čaj a praženou Yerba Maté s kouřovým aroma. Yerba Maté je také hlavní složka nápoje TeaMate.

Pokud se chcete dozvědět více můžete mrknout na video od pana Dr. Andrew Hubermana PhD. Jeho videa jsou stručná a ověřená.

Doktor Andrew Yerba mate expert guayusa

[Dr. Andrew Hubermana PhD, narozen 26. září 1975, docent neurobiologie na lékařské fakultě Stanfordské univerzity a partnerem sportovní a výživové společnosti Momentous]

Děkujeme Vám za přečtení,

Váš Kratom World

Reference:
(1) General and Genetic Toxicology of Guayusa Concentrate (Ilex guayusa) - PubMed. (20. Října 2023). PubMed. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26811391/
(2) Guayusa (Ilex guayusa L.) new tea: phenolic and carotenoid composition and antioxidant capacity - PubMed. (26. Října 2023). PubMed. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28188617/
(3) The effects of caffeine intake on weight loss: a systematic review and dos-response meta-analysis of randomized controlled trials - PubMed. (23. Října 2023). PubMed. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30335479/
(4) Guayusa Vs Yerba Mate - Ayusa Tea | Ayusa Tea. (26. Října 2023.). Ayusa Tea. https://ayusa.com.au/guayusa-vs-yerba-mate/

Jan/Jaroslav Němec
Jan/Jaroslav Němec


Zanech komentář


Také v Doplňky Stravy, Kratom, CBD & HHC-P: Novinky a Tipy

GABA, prodej, kvalita, Kratom world, nervový system, neurotransmiter, stres, svaly, regenerace, cvičení
Přijměte zázraky GABA a odemkněte potenciál pro zdravější a vyrovnanější život

od Vojtěch Purkert duben 24, 2024

V oblasti zdraví a fitness si jedna sloučenina získává značnou pozornost pro své hluboké účinky na lidské tělo a mysl: GABA je zkratkou pro kyselinu gama-aminomáselnou.
Číst víc
Konopí, semínka, prodej, kvalita, kratom world, GLA, olej, menopauza, zdraví, bílkoviny, imunita, aminokyselina
Konopná semínka: Malá semínka, velké přínosy pro vaše zdraví

od Vojtěch Purkert duben 24, 2024

Zbavte se svých předsudků a objevte všestranné přínosy konopných semínek.
V našem článku se dočtete o jejich bohatém výživovém obsahu, historii a způsobech konzumace. Staňte se součástí trendu zdravého životního stylu a vydejte se na cestu k lepšímu zdraví s těmito malými, ale výživnými semínky.
Číst víc
CB9, konopí, CBD, relax, parkinson, prodej, kvalita, Kratom World, Bolest, Zánět, úleva
CB9: Revoluční přírodní látka s mnoha léčebnými účinky

od Vojtěch Purkert duben 24, 2024

Pokud hledáte revoluční přírodní látku, která může zmírnit vaše zdravotní potíže a zlepšit kvalitu vašeho života, pak je CB9 tím, co potřebujete. Tato inovativní složka získává stále větší popularitu díky svým mnoha léčebným účinkům a širokému spektru využití. Přečtěte si náš článek a objevte, co CB9 může udělat pro vás!

Číst víc