Fadogia Agrestis: botanický přehled a jeho účinky

od Vojtěch Purkert July 16, 2024

afrodisiakum, libido, testosteron, sport, Fadogia Agrestis, svaly, růst, hormony, prodej, kvalita, kratomworld

Historie a původ

Fadogia Agrestis je stálezelený keř, který dorůstá do jednoho metru výšky a jeho dlouhé štíhlé listy doplňují drobné žluté květy.
Daří se mu v tvrdých podmínkách afrických savan, nejběžněji ho pak najdete v Nigérii, kde se těší velké oblibě tamních mužů.
Tradičně se používá v africkém lidovém léčitelství k různým účelům, zejména jako afrodiziakum a k léčbě sexuálních dysfunkcí.
Rostlina si získala pozornost na trhu moderních doplňků stravy díky svým údajným přínosům pro zvýšení libida a sportovního výkonu.(1)

Botanický a chemický profil

Fadogia agrestis patří do čeledi Rubiaceae.

Mezi klíčové bioaktivní látky, které pravděpodobně přispívají k jejím účinkům, patří saponiny, alkaloidy, flavonoidy a antrachinony.

Předpokládá se, že tyto sloučeniny interagují s endokrinním systémem těla a potenciálně ovlivňují hladinu hormonů a celkové fyziologické funkce.(2)

Účinky na tělo

Libido a sexuální zdraví - Fadogia agrestis se nejčastěji používá pro své afrodiziakální účinky.

Tradiční použití naznačuje, že rostlina může zvýšit libido a zlepšit sexuální výkonnost, předběžné studie tato tvrzení podpořily a prokázaly zvýšené sexuální chování a zvýšenou hladinu testosteronu po podání Fadogia agrestis.(1)

Sportovní výkon

Sportovci a kulturisté také projevili zájem o Fadogia agrestis pro její potenciál zvyšovat hladinu testosteronu, což by mohlo zvýšit svalovou hmotu, sílu a regeneraci.

Někteří uživatelé uvádějí zlepšení tréninkového výkonu a nárůst svalové hmoty.

Hormonální účinky

Údajná schopnost rostliny ovlivňovat hladinu testosteronu vyvolala značný zájem.

Studie ukázaly, že Fadogia agrestis může zvyšovat hladinu testosteronu v séru, a to potenciálně stimulací varlat nebo ovlivněním hypotalamo-hypofyzárně-gonadální osy. (1), (2)

Vědecké poznatky a názory odborníků

Účinky Fadogia agrestis byly zkoumány v několika studiích, například studie publikovaná v časopise "Asian Journal of Andrology" v roce 2005 uvádí, že výtažky z Fadogia agrestis zvýšily sexuální chování a hladinu testosteronu v séru u potkaních samců.

Tato studie naznačila, že by se rostlina mohla potenciálně používat k léčbě sexuálních dysfunkcí.

Další studie publikovaná v časopise "Phytotherapy Research" naznačila, že Fadogia agrestis může zvýšit hmotnost varlat a nadvarlat u mužů, což dále podporuje její potenciální roli při zlepšování mužského reprodukčního zdraví.(2), (3)

Názory odborníků

Andrew Huberman, neurovědec a profesor na Stanfordově univerzitě, se ve svých podcastech a rozhovorech věnuje různým doplňkům stravy a jejich potenciálním účinkům na hladinu hormonů a sportovní výkon.

Ačkoli nepublikoval žádné recenzované studie týkající se konkrétně Fadogia agrestis, zmínil se o ní v souvislosti se zvyšováním hladiny testosteronu a jejími potenciálními přínosy pro růst svalů a sexuální zdraví.(4)

kratom world fadogia agrestis účinky doktor andrew prodej fadogia libido kratom
[Andrew Huberman o fadogii agrestis 
Dr. Huberman se v několika epizodách podcastu "Huberman Lab Podcast" věnoval tématu Fadogia agrestis. Zmiňuje její tradiční využití jako afrodiziaka a její potenciál zvyšovat hladinu testosteronu na základě studií na zvířatech.
Dr. Huberman zdůrazňuje, že je důležité brát ohled na kvalitu a zdroj doplňků stravy, stejně jako na potřebu důkladnějších studií na lidech, které by potvrdily účinky pozorované na zvířecích modelech.] (4)

Závěr

Fadogia Arestis se jeví jako skvělý pomocník při sportu, zdraví a má schopnost nakopnout Váš sexuální život zase o laťku výše. 

Děkujeme Vám za přečtení,

Váš Kratom World.


Zdroje:

1) Aphrodisiac potentials of the aqueous extract of Fadogia agrestis (Schweinf. Ex Hiern) stem in male albino rats - PubMed. (n.d.). PubMed. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16281088/  (1)

2) Right ventricular outflow tract and pulmonary artery stents in children under 18 months of age - PubMed. (n.d.). PubMed. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17143909/ (2) 

3) Examine.com. (n.d.). Examine.com. https://examine.com/supplements/fadogia-agrestis/ (3) 

4) PowerfulJRE. (2021, July 14).Andrew Huberman Talks About Testosterone Optimization [Video]. YouTube. https://www.youtube.com/watch?v=bJWmJo3w_0Y (4)
Vojtěch Purkert
Vojtěch Purkert


Zanech komentář


Také v Doplňky Stravy, Kratom, CBD & Kanabinoidy

KratomWorld, kratom, spray, sprej, Anti, testy, kanabinoid spray, usta, ustní dutina
Mouth Kleaner Anti Kanabinoid spray: Co to je, jak funguje a jak jej správně aplikovat

od Jan/Jaroslav Němec září 05, 2024

Mouth cleaner Anti-Kanabinoid spray je produkt, který se stal populárním mezi uživateli konopí, kteří se snaží vyhnout pozitivnímu výsledku při testech. Tento sprej, prodávaný pod názvem Kleaner, je navržen tak, aby dočasně neutralizoval kanabinoidy ve slinách, což snižuje šanci na odhalení kanabinoidů při testech.
Číst víc
kratom world drc derby sponzor generální partner jenysek jenys leo brichta david luu kratom world
DRC Derby 2024

od Jan/Jaroslav Němec září 05, 2024

DRC Derby je událost, která má opravdu všechno: napínavé závody, živou komunitu a příležitosti k objevování novinek. Zapisšte si do kalendáře 7. září 2024 a připravte se na den plný zábavy, spojení a objevování. Prozkoumejte všechny zákoutí DRC Derby: Navštivte náš stánek V rámci tohoto ročníku s potěšením oznamujeme, že na DRC Derby budete moci navštívit náš stánek s Kratomem a řadou doplňků stravy.
Číst víc
Thajký bylinný inhalátor, KratomWorld, bylinky, čichání, nemoc, nos, rýma, nachlazení, bolest hlavy, úleva
Thajský bylinný inhalátor: Okamžitá úleva a osvěžení

od Vojtěch Purkert srpen 14, 2024

Pokud hledáte přírodní způsob, jak podpořit své zdraví při nemoci, může být thajský bylinný inhalátor zajímavou volbou. Tento kompaktní nástroj kombinuje tradiční thajské byliny s moderními vědeckými poznatky. V tomto článku se podíváme na to, co thajský bylinný inhalátor je, jak funguje a jaké má vědecky podložené výhody.
Číst víc