Receptář: Acai a její zdravé využití v kuchyni!

od Vojtěch Purkert April 22, 2024

antioxidant, acai, zdraví, puding, acai bowl, prodej, kvalita, kratom world, ovoce, svačina, snídaně, jídlo

Acai, malé tmavě fialové bobule pocházející z deštných pralesů Amazonie s mnoha potenciálními zdravotními přínosy díky jejímu výživnému složení a vysokému obsahu antioxidantů. Mezi tyto přínosy mimo jiné patří zdraví srdce, posílení imunity, podpora trávení, protizánětlivé účinky, účinky proti stárnutí a zvýšení energie.

Díky své výrazné chuti a množství zdravotních benefitů se acai stalo oblíbenou součástí moderních zdravých receptů. V tomto článku vám představíme dva kreativní způsoby, jak začlenit acai do vaší stravy. Tyto recepty nejenže potěší vaše chuťové buňky, ale také vám pomohou zůstat zdraví a plní energie.

Acai bowl 

Ingredience:

Postup:

  1. Příprava acai směsi: V mixéru smíchejte prášek acai, banán, lesní ovoce, mandlové mléko arašídový krém. Mixujte, dokud nedostanete hladkou konzistenci.
  2. Případně dochuťte: Podle své chuti přidejte med nebo javorový sirup pro zvýraznění sladkosti.
  3. Servírování: Nalijte acai směs do misky. Na vrchol přidejte čerstvé ovoce, konopné semínka a další případné toppingy, jako jsou kokosové vločky nebo chia semínka.

Tato acai bowl je skvělou volbou pro snídani, svačinu nebo dokonce lehký dezert. Můžete si ji přizpůsobit podle svých chutí a preferencí při výběru toppingů. Acai poskytuje spoustu antioxidantů a dalších živin, zatímco čerstvé ovoce a granola dodají potřebnou energii a vlákninu. (1)

 

Acai chia pudink

Ingredience na 3 porce 

  • 50 g chia pudinku 
  • 180 ml rostlinného nápoje 
  • 400 g rostlinného jogurtu 
  • 75 g mražených borůvek
  • 2 zarovnané čajové lžičky acai v prášku 
  • 2-3 čajové lžičky erythritolu (dle chuti může být více) 
  • Mražené lesní plody na ozdobu (nebo jiná dekorace)

Postup přípravy

1. Vidličkou dobře promíchejte ve větší míse chia pudink a rostlinný nápoj. Odstavte na 15 minut do zhoustnutí.

2. Ze 400 g jogurtu odeberte 150 g a přidejte do mixéru spolu s 75 g mražených borůvek a acai. Rozmixujte do hladka.

3. Připravte si 3 sklenice. Vrstvy budou na sebe navazovat v tomto pořadí: chia pudink, rostlinný jogurt, acai krém.

4. Do každé dáme nejprve 2 lžíce chia pudinku, poté 2 lžíce zbylého rostlinného jogurtu, který jsme nesmíchali s acai krémem (250 g). Následuje acai krém, který rozdělíme mezi všechny 3 sklenice. Poté přidejte ještě pár lžic jogurtu (asi 3 lžíce si nechte na poslední vrstvu) a zbylý chia pudink. Každou sklenici zakončete 1 lžící jogurtu, rozetřete ke krajům.

5. Před zdobením dejte sklenice na 15 až 20 minut do mrazáku, aby byl dezert ještě šťavnatější.

6. Posypte mraženým ovocem nebo jinou dekorací dle chuti a podávejte.

Tipy: 

Dle chuti můžete přidat více nebo méně sirupu. Na ozdobu můžete použít libovolné ovoce, ořechy, granolu, ořechové máslo nebo jiné přísady dle libosti.

Aby se vrstvy nemíchaly mezi sebou, můžete po každé vrstvě, kterou přidáte, dát sklenice na 15 – 20 minut do mrazáku. Tím zmrazíte vrchní část každé vrstvy a zabráníte vzájemnému smíchání. Příprava dezertu tak trvá trošku déle, ale vynikající bude, i když tento krok přeskočíte.

Pro dodatečnou ozdobu můžete do každé sklenice před a po přidání acai krému dát pár celých mražených borůvek. Před použitím z nich, pokud bude třeba, odstraňte vodu. (2)

 

kratom world dr nandi acai recepty kratom praha imunita
[Partha Nandi M.D., F.A.C.P. je tvůrcem a hostitelem mezinárodně publikované lékařské lifestylové televizní show Ask Dr. Nandi, kde se zaobírá mimojiné i právě potravinou Acai berry Dr. Spolupracuje s ministerstvem zdravotnictví v mnoha zemích, včetně Jamajky a Indie. Zároveň také spolupracuje se Světovou zdravotnickou organizací v mnoha oblastech po celém světě.]

 

Děkujeme Vám za přečtení,
Váš Kratom World. 

 

Zdroje:

1) Fitrecepty. (2024, April 21). Acai bowl. Jíme zdravě. https://jimezdrave.cz/recepty/podle-kategorie/snidane-a-svaciny/acai-bowl-491/ 

2) Acai chia pudink - Nature`s finest. (2024, April 22). Nature`s finest.https://www.naturesfinest.cz/blog/acai-chia-pudink/ (2)

Vojtěch Purkert
Vojtěch Purkert


Zanech komentář


Také v Doplňky Stravy, Kratom, CBD & HHC-P

thajský kratom, analgetikum, síla, výdrž, bio, listy, mitragynin, stimulační účinky, výkonnost
Thajský kratom: jeho účinky, historie a jak se liší od kratomu z Indonésie

od Vojtěch Purkert červenec 17, 2024

Tento článek se zaměřuje na thajský kratom, rostlinu rodu Mitragyna speciosa, která roste v Thajsku a je známá svými léčebnými účinky a stimulačními vlastnostmi. Thajský kratom má hlubokou historii používání mezi místními obyvateli, kteří jej tradičně využívali k úlevě od bolesti, zvýšení energie a pro relaxaci. Přečtěte si o jeho historii, účincích a rozdílu oproti kratomu z Indonésie.

Číst víc
afrodisiakum, libido, testosteron, sport, Fadogia Agrestis, svaly, růst, hormony, prodej, kvalita, kratomworld
Fadogia Agrestis: botanický přehled a jeho účinky

od Vojtěch Purkert červenec 17, 2024

Fadogia Agrestis je stálezelený keř, který dorůstá do jednoho metru výšky a jeho dlouhé štíhlé listy doplňují drobné žluté květyDaří se mu v tvrdých podmínkách afrických savan, nejběžněji ho pak najdete v Nigérii, kde se těší velké oblibě tamních mužů. Tradičně se používá v africkém lidovém léčitelství k různým účelům, zejména jako afrodiziakum a k léčbě sexuálních dysfunkcí. Rostlina si získala pozornost na trhu moderních doplňků stravy díky svým údajným přínosům pro zvýšení libida a sportovního výkonu.
Číst víc
100% Citrónová šťáva, vitamín C, antioxidant, kratom, stav, draslík, kyselina citronová, flavonoidy, alkaloidy, zdraví, prodej, kvalita, kratomworld
Citrónová šťáva: Přírodní Boost Vaší Imunity

od Vojtěch Purkert červenec 17, 2024

Citrónová šťáva, bohatá na vitamín C, je základním produktem v mnoha domácnostech. Její svěží chuť a zdravotní benefity ji činí oblíbenou mezi lidmi po celém světě. Ale co vlastně znamená, když mluvíme o 100% citrónové šťávě, a proč byste ji měli zahrnout do svého jídelníčku?

Číst víc