Konopná semínka: Malá semínka, velké přínosy pro vaše zdraví

od Vojtěch Purkert April 15, 2024

Konopí, semínka, prodej, kvalita, kratom world, GLA, olej, menopauza, zdraví, bílkoviny, imunita, aminokyselina

Zbavte se svých předsudků a objevte všestranné přínosy konopných semínek.
V našem článku se dočtete o jejich bohatém výživovém obsahu, historii a způsobech konzumace. Staňte se součástí trendu zdravého životního stylu a vydejte se na cestu k lepšímu zdraví s těmito malými, ale výživnými semínky.

Co jsou a k čemu slouží konopná semínka?

Konopná semínka jsou drobná a pochází z rostliny Cannabis sativa. Tato rostlina se po staletí pěstuje po celém světě pro své rozmanité využití, od výroby textilií až po léčivé vlastnosti. Ačkoli je konopí známé především díky své psychoaktivní složce THC, konopná semínka jsou zcela legální a neobsahují žádné omamné látky.

Pokud jde o výživu, konopná semena jsou nejdůležitější částí rostliny. Semena lze konzumovat celá nebo bez slupky. Lze z nich také vyrobit mléko, které je podobné sójovému. Olej z konopných semen lze používat na vaření stejně jako olivový olej.
K dispozici jsou dokonce i doplňky stravy z konopných semínek pro případ, že byste chtěli ve své stravě využívat některé z působivých zdravotních účinků konopí. (1) (6)

JAKÉ JSOU VÝHODY POUŽÍVÁNÍ KONOPNÝCH SEMÍNEK?

Konzumace konopných semínek má řadu výhod. Zde jsou některé z hlavních důvodů, proč byste měli zvážit jejich zařazení do svého jídelníčku:

1. Konopná semínka jsou neuvěřitelně výživná

Konopná semínka, která jsou technicky vzato ořechy, jsou velmi výživná. Mají jemnou oříškovou chuť a často se označují jako konopná srdíčka.

Konopná semínka obsahují více než 30 % tuku. Jsou mimořádně bohatá na dvě esenciální mastné kyseliny, kyselinu linolovou (omega-6) a kyselinu alfa-linolenovou (omega-3).

Obsahují také kyselinu gama-linolenovou, která je spojována s řadou zdraví prospěšných látek (1).

Konopná semínka jsou skvělým zdrojem bílkovin, protože více než 25% jejich celkových kalorií tvoří kvalitní bílkoviny. Konopná semínka jsou také skvělým zdrojem vitaminu E a minerálních látek, jako je fosfor, draslík, sodík, hořčík, síra, vápník, železo a zinek (1),(2).

2. Mohou snižovat riziko srdečních onemocnění

Srdeční choroby jsou celosvětově nejčastější příčinou úmrtí (3).

Zajímavé je, že konzumace konopných semínek může snížit riziko srdečních onemocnění. Semínka obsahují vysoké množství aminokyseliny argininu, která v těle produkuje oxid dusnatý. Oxid dusnatý je molekula plynu, která způsobuje rozšíření a uvolnění cév, což vede ke snížení krevního tlaku a snížení rizika srdečních onemocnění.

V rozsáhlé studii provedené na více než 13 000 lidech odpovídal zvýšený příjem argininu snížené hladině C-reaktivního proteinu (CRP), což je marker zánětu. Vysoká hladina CRP je spojována s onemocněním srdce (4, 5).

Kyselina gama-linolenová obsažená v konopných semínkách je také spojována se snížením zánětu, což může snížit riziko onemocnění, jako jsou srdeční choroby. Studie na zvířatech navíc prokázaly, že konopná semínka nebo konopný olej mohou snižovat krevní tlak, snižovat riziko tvorby krevních sraženin a pomáhat srdci zotavit se po infarktu (6, 7).

3. Konopná semínka mohou prospívat kožním onemocněním

Mastné kyseliny mohou ovlivňovat imunitní reakce v těle. Studie naznačují, že Váš imunitní systém závisí na rovnováze omega-6 a omega-3 mastných kyselin. Konopná semínka jsou dobrým zdrojem polynenasycených a esenciálních mastných kyselin. Mají poměr omega-6 a omega-3 přibližně 3:1, což je považováno za optimální rozmezí.

Studie prokázaly, že podávání konopného oleje lidem s ekzémem může zlepšit hladinu esenciálních mastných kyselin v krvi. Olej může také zmírnit suchost kůže, zlepšit svědění a snížit potřebu kožních léků (8).

4. Konopná semínka jsou skvělým zdrojem rostlinných bílkovin

Asi 25 % kalorií v konopných semínkách pochází z bílkovin, což je poměrně hodně. Ve skutečnosti konopná semínka poskytují podobné množství bílkovin jako hovězí a jehněčí maso - 30 gramů konopných semínek nebo 2-3 polévkové lžíce poskytují asi 11 gramů bílkovin (1).

Jsou považována za kompletní zdroj bílkovin, což znamená, že poskytují všechny esenciální aminokyseliny. Vaše tělo si esenciální aminokyseliny nedokáže vyrobit a musí je získávat ze stravy. Kompletní zdroje bílkovin jsou v rostlinné říši velmi vzácné, protože rostlinám často chybí aminokyselina lysin. Quinoa je dalším příkladem kompletního rostlinného zdroje bílkovin.

5. Konopná semínka mohou zmírnit příznaky PMS a menopauzy

Až 80 % žen v reprodukčním věku může trpět fyzickými nebo emocionálními příznaky způsobenými premenstruačním syndromem (PMS). Tyto příznaky jsou velmi pravděpodobně způsobeny citlivostí na hormon prolaktin. 

Kyselina gama-linolenová (GLA), která se nachází v konopných semínkách, produkuje prostaglandin E1, který snižuje účinky prolaktinu. Ve studii u žen s PMS vedlo užívání 1 gramu esenciálních mastných kyselin - včetně 210 mg GLA - denně k výraznému snížení příznaků.

Další studie ukázaly, že primulový olej, který je rovněž bohatý na GLA, může být velmi účinný při snižování příznaků u žen, u nichž selhala jiná terapie PMS. Snížil bolest a citlivost prsou, depresi, podrážděnost a zadržování tekutin spojené s PMS (9). Protože konopná semínka mají vysoký obsah GLA, několik studií naznačilo, že mohou pomáhat snižovat i příznaky menopauzy. Přesný proces není znám, ale GLA v konopných semínkách může regulovat hormonální nerovnováhu a záněty spojené s menopauzou (10).

6. Celá konopná semínka mohou podpořit trávení

Vláknina je nezbytnou součástí stravy a souvisí s lepším zdravím trávicího traktu. Celá konopná semínka jsou dobrým zdrojem rozpustné i nerozpustné vlákniny (1).

Rozpustná vláknina tvoří ve střevech gelovitou látku. Je cenným zdrojem živin pro prospěšné trávicí bakterie a může také snižovat výkyvy hladiny cukru v krvi a regulovat hladinu cholesterolu (11). 

 Jak zařadit konopná semínka do jídelníčku? Zde je několik kreativních způsobů, jak využít nutriční výhody konopných semínek:

  • Posypte si celé nebo mleté konopné semínko na své oblíbené snídaňové cereálie nebo jogurt.
  • Zlepšete nutriční hodnotu svých koktejlů nebo smoothies přidáním lžíce konopných semínek. Smíchejte je s ovocem, zeleninou a tekutým základem, abyste získali výživný nápoj plný živin.
  • Experimentujte s recepty na pečení a přidávejte konopná semínka do muffinů, sušenek a müsli tyčinek, abyste získali další přísun omega-3 mastných kyselin a bílkovin.
  • Vzhledem ke zdravotním přínosům konopného mléka je třeba zkusit si vytvořit vlastní rostlinné mléko smícháním celých konopných semínek s vodou, rozmixováním a scezením směsi. Tuto alternativu mléka si můžete vychutnat v různých receptech.
  • Zlepšete strukturu a výživovou hodnotu svých salátů tím, že je posypete směsí konopných semínek, jiných semínek a ořechů.

 

kratom world expert doplňky stravy prodej kratom green white red
[Odbornice Dr. Heather Grabová poskytuje odborníkům v programu MPS Hemp Science na Cornellu osvědčené postupy pro pěstování a zpracování konopí. Své vědecké znalosti a poznatky z oboru zahrnuje do učebního plánu, který pokrývá konopí od půdy až po prodej. Dr. Heather tvrdí: “Všeobecně jsou konopná semínka považována za nejvýživnější semínka na světě, protože jsou bohatým zdrojem prospěšných mastných kyselin, rostlinných bílkovin, esenciálních vitamínů a minerálů a mnoho dalšího. Stručně řečeno, těžko najdete potravinu, která by splňovala tolik nutričních požadavků jako konopná semínka!” Konopní semínka se stávají hitem ve světě zdravé výživy a mohou se pochlubit celou řadou zdravotních výhod a proto byste je měli zařadit do svého jídelníčku.] 

 

Děkujeme Vám za přečtení, 
Váš Kratom World.

 

Zdroje :

  1. Hempseed as a nutritional resource: An overview - Euphytica. (2024, April 9). SpringerLink. https://link.springer.com/article/10.1007/s10681-004-4811-6 (1)
  2. Nutritive quality of romanian hemp varieties (Cannabis sativa L.) with special focus on oil and metal contents of seeds - PubMed. (n.d.). PubMed. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23088580/
  3. The top 10 causes of death. (n.d.). World Health Organization (WHO). https://www.who.int/en/news-room/fact-sheets/detail/the-top-10-causes-of-death
  4. Association between dietary arginine and C-reactive protein - PubMed. (n.d.). PubMed. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/15723738/
  5. Inflammation, aspirin, and the risk of cardiovascular disease in apparently healthy men - PubMed. (n.d.). PubMed. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/9077376/
  6. Effect of dietary hempseed intake on cardiac ischemia-reperfusion injury - PubMed. (n.d.). PubMed. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17122327/
  7. Preventive and treatment effects of a hemp seed (Cannabis sativa L.) meal protein hydrolysate against high blood pressure in spontaneously hypertensive rats - PubMed. (n.d.). PubMed. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24292743/
  8. Efficacy of dietary hempseed oil in patients with atopic dermatitis - PubMed. (n.d.). PubMed. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16019622/
  9. The role of essential fatty acids and prostaglandins in the premenstrual syndrome - PubMed. (n.d.). PubMed. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/6350579/
  10. The effects of Cannabis sativa L. seed (hempseed) in the ovariectomized rat model of menopause - PubMed. (n.d.-d). PubMed. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21069097/
  11. Fiber and prebiotics: mechanisms and health benefits - PubMed. (n.d.-a). PubMed. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23609775/
Vojtěch Purkert
Vojtěch Purkert


Zanech komentář


Také v Doplňky Stravy, Kratom, CBD & HHC-P: Novinky a Tipy

kratom world cbn kanabinoid prodej praha spánek odpočinek
Zkoumání historie, účinků a lidského použití kanabinoidu (CBN)

od Jan/Jaroslav Němec květen 10, 2024

V neustále se vyvíjejícím prostředí vědy o konopí získává jeden kanabinoid stále větší pozornost pro své potenciální terapeutické výhody: CBN.

I když není tak známý jako jeho protějšky jako HHCP a CBD se CBN může pochlubit fascinující historií, zajímavými účinky na tělo a slibnými aplikacemi pro lidské zdraví.

Číst víc
kratom world legální kratom země kam mohu přivézt kratom prodej
Kde je kratom legální?

od Jan/Jaroslav Němec květen 10, 2024

Jelikož se blíží období letních dovolených a spousta z vás cestuje celoročně a nejen v létě, začaly se nám v poslední době množit dotazy ohledně toho, kam si s sebou můžete kratom vzít a kam nikoliv. Rozhodli jsme se proto sepsat tento stručný článek, který vás jednoduše provede legalitou kratomu v rámci Evropské unie a zemí mimo EU, kam nejčastěji lidé cestují.
Číst víc
Kratom World mind booster prodej posilovač mysli kratom leo brichta
Mind Booster - klíč k jasnému myšlení a maximální produktivitě!

od Jan/Jaroslav Němec duben 30, 2024

Jakožto hrdí partneři nadaného českého MMA zápasníka Lea Brichty jsme po několika měsících vývoje a testování vypustili do světa další pecku, tentokrát Mind Booster, který se na rozdíl od Brichtagry nebo Brichta Bomb zaměřuje místo fyzické stránky na blahobyt stránky psychické.
Číst víc