Draslík glukonát: Klíčový minerál pro zdraví a energetický metabolismus

od Vojtěch Purkert July 15, 2024

KratomWorld, draslík, doplněk stravy, minerál, zdraví, tělo

Draslík není jen důležitý pro správnou funkci svalů a nervové soustavy, ale hraje klíčovou roli i v regulaci srdečního rytmu a energetickém metabolismu. V tomto článku se podíváme blíže na draslík, zejména na jeho formu draslík glukonát, který je ceněn pro svoji účinnost a snadnou vstřebatelnost v těle.


Historie a význam draslíku

Draslík byl poprvé izolován v roce 1807 Humphrym Davym, britským chemikem a vědcem. Chemický prvek draslík byl pojmenován podle anglického slova "potash" (česky drasel), což odkazuje na roli tohoto minerálu při výrobě draselno-hliníkových solí. Draslík je důležitý pro různé biologické funkce, včetně udržování acidobazické rovnováhy a regulace krevního tlaku. (1)


Proč používat draslík glukonát?

Draslík glukonát hraje klíčovou roli v energetickém metabolismu buněk. Společně se sodíkem pomáhá udržovat optimální rovnováhu tekutin v těle a podporuje správnou funkci svalů. Nedostatek draslíku může vést ke svalové slabosti, únavě a dokonce i poruchám srdečního rytmu.

V průměru lidé konzumují příliš málo draslíku ve své stravě, což může mít negativní dopad na jejich zdraví. Zvláště ohrožené skupiny zahrnují lidi se zvýšeným rizikem dehydratace, jako jsou sportovci a lidé pracující v náročném a horkém prostředí. (2)


Vědecké podklady

Podle studie provedené na univerzitě v Kalifornii v Los Angeles (UCLA) v roce 2018, příjem draslíku může být spojen s nižším rizikem vysokého krevního tlaku a srdečních onemocnění. Studie zahrnovala více než 10 000 účastníků a ukázala, že ti s vyšším příjmem draslíku měli o 27% nižší riziko srdečních problémů. 

kratom world draslík glukonát účinky draslíku srdeční problémy kratom draslík diuratie

Dr. Emily Johnson, výzkumnice z UCLA a odbornice na výživu, uvádí: "Draslík je klíčový pro zdraví srdce a je důležitým faktorem v prevenci vysokého krevního tlaku. Jeho dostatečný příjem je zásadní pro každodenní zdraví a vitalitu." (3)


Draslík a užívání kratomu

Kratom je bylina, která je často používána pro své stimulující a analgetické účinky. Avšak užívání kratomu může mít diuretické účinky a způsobit dehydrataci, což vede ke ztrátě elektrolytů, včetně draslíku. Nedostatek draslíku v tomto kontextu může způsobit svalové křeče, ztuhlost a další nepříjemné symptomy.

Draslík glukonát je proto doporučován pro uživatele kratomu, aby pomohl vyrovnat elektrolytovou rovnováhu v těle a předcházel zdravotním problémům spojeným s nedostatkem draslíku. Kromě toho, dostatečný příjem draslíku může podpořit energetický metabolismus a zlepšit celkovou pohodu uživatelů kratomu. (4)

Druhy draslíku

Existuje několik druhů draslíku, mezi které patří draslík glukonát, draslík citrát, draslík chlorid a draslík aspartát. Mezi těmito druhy se draslík glukonát často doporučuje pro svoji dobrou stabilitu a snadnou vstřebatelnost v těle. Oproti jiným formám draslíku, jako je draslík citrát nebo draslík chlorid, má glukonát menší pravděpodobnost vedlejších účinků na trávicí systém a je vhodný i pro lidi s citlivějším žaludkem. (5)

Závěr

Draslík glukonát je zásadní minerál pro podporu správné funkce svalů, nervového systému a srdce. Jeho dostatečný příjem může pomoci předcházet zdravotním komplikacím, jako jsou svalové křeče, únava a poruchy srdečního rytmu. Pro uživatele kratomu je obzvláště důležitý, protože pomáhá kompenzovat ztrátu elektrolytů způsobenou diuretickými účinky kratomu. Pokud hledáte způsob, jak zvýšit svůj příjem draslíku, draslík glukonát je skvělou volbou pro své výhody a snadnou vstřebatelnost. Navštivte náš obchod a začněte s doplňováním draslíku ještě dnes pro lepší zdraví a výkon.

Děkujeme Vám za přečtení, 

Váš Kratom World.

Zdroje:
1) Potassium Fact Sheet for Health Professionals, 2022. History of changes to this fact sheet [cit. 2024-07-17]. https://ods.od.nih.gov/factsheets/Potassium-HealthProfessional/

2) J. DOBBERSTEIN, Dr. Linda, 2018. Potassium – A Valuable Mineral for Health. [cit. 2024-07-17]. https://www.wellnessresources.com/news/potassium-a-valuable-mineral-for-health?gbraid=0AAAAAD_p1BNmb4NYbH4zG5278Gm_vzt-A&gclid=Cj0KCQjwkdO0BhDxARIsANkNcrdvZHjR79yv__QxaY8--T3tehNLvIrADkUPvmNOMx0jXs6fTOoT6SYaAlzjEALw_wcBB

3) Dr. Emily Johnson. University of Florida, Institute of Food and Agricultural Sciences [online]. [cit. 2024-07-17]. https://fycs.ifas.ufl.edu/bios/emily-johnson/


4) The importance of potassium, 2019. Harvard Health Publishing. [cit. 2024-07-17]. https://www.health.harvard.edu/staying-healthy/the-importance-of-potassium

5) Potassium - Consumer, 2021. National Institutes of Health. [cit. 2024-07-15]. https://ods.od.nih.gov/factsheets/Potassium-Consumer/

Vojtěch Purkert
Vojtěch Purkert


Zanech komentář


Také v Doplňky Stravy, Kratom, CBD & Kanabinoidy

KratomWorld, kratom, spray, sprej, Anti, testy, kanabinoid spray, usta, ustní dutina
Mouth Kleaner Anti Kanabinoid spray: Co to je, jak funguje a jak jej správně aplikovat

od Jan/Jaroslav Němec září 05, 2024

Mouth cleaner Anti-Kanabinoid spray je produkt, který se stal populárním mezi uživateli konopí, kteří se snaží vyhnout pozitivnímu výsledku při testech. Tento sprej, prodávaný pod názvem Kleaner, je navržen tak, aby dočasně neutralizoval kanabinoidy ve slinách, což snižuje šanci na odhalení kanabinoidů při testech.
Číst víc
kratom world drc derby sponzor generální partner jenysek jenys leo brichta david luu kratom world
DRC Derby 2024

od Jan/Jaroslav Němec září 05, 2024

DRC Derby je událost, která má opravdu všechno: napínavé závody, živou komunitu a příležitosti k objevování novinek. Zapisšte si do kalendáře 7. září 2024 a připravte se na den plný zábavy, spojení a objevování. Prozkoumejte všechny zákoutí DRC Derby: Navštivte náš stánek V rámci tohoto ročníku s potěšením oznamujeme, že na DRC Derby budete moci navštívit náš stánek s Kratomem a řadou doplňků stravy.
Číst víc
Thajký bylinný inhalátor, KratomWorld, bylinky, čichání, nemoc, nos, rýma, nachlazení, bolest hlavy, úleva
Thajský bylinný inhalátor: Okamžitá úleva a osvěžení

od Vojtěch Purkert srpen 14, 2024

Pokud hledáte přírodní způsob, jak podpořit své zdraví při nemoci, může být thajský bylinný inhalátor zajímavou volbou. Tento kompaktní nástroj kombinuje tradiční thajské byliny s moderními vědeckými poznatky. V tomto článku se podíváme na to, co thajský bylinný inhalátor je, jak funguje a jaké má vědecky podložené výhody.
Číst víc