Wayusa neboli Guayusa, její účinky, příprava a původ

od Jan/Jaroslav Němec May 17, 2022

Wayusa Guayusa Zelená Listy a Drcený prášek podobné účinky Wayusa Guayusa Jako Yerba Maté Přírodní Energie, Kofein

Na trhu najdeme v současnosti řadu povzbuzujících látek, které mají blahodárné účinky nejenom pro naše tělo, ale i mysl. Slyšeli jste už o wayuse? 

 

Milujete yerbu maté pro její povzbuzující účinky? Tak si jistě zamilujete i wayusu! 

Jen málokdo si dokáže ranní rituál představit bez hrnku teplého povzbuzujícího čaje nebo vůně čerstvě umleté kávy. A co teprve jejich povzbuzující účinky, které se dostaví pozvolna po několika hodinách po konzumaci. Díky kofeinu nebo theinu dokáže naše tělo fungovat i pro probdělé noci, kdy bychom jinak nebyli schopni vykonávat úkony, které jsou od nás očekávány. Na trhu se v posledních letech ale objevují i další alternativy, které vás překvapí nejenom svými povzbuzujícími účinky.  

 

Odkud je guayusa? 

Wayusa (guayusa) je posvátná rostlina, která pochází z amazonských deštných pralesů. Její domovinou je ale hlavně Ekvádor. Tamní indiáni z rodu Kičua dodnes věří, že se jedná o rostlinu, která povzbuzuje snění a chrání před zlými duchy. Možná i díky tomu si vysloužila název „noční strážce“. 

 

Indiáni z rodu Kičua připravují tento tradiční nápoj ráno po probuzení, kdy ho nechávají dlouze projít varem a následně ho popíjí při rozbřesku. Jedná se o jakýsi rituál, kdy se všichni společně usadí v kruhu a vypráví si sny z předešlé noci. Společně se v nich snaží najít porozumění. 

 

Mnoho lidí tuto rostlinu zaměňuje s námi známou Cesmínou paraguayskou (yerbou), jejich účinky se však v některých ohledech liší. I zde najdete celou řadu stimulantů, jako je kofein, theobromin atd., ale i poměrně značnou dávku L-thaninu. Ten v mozku přispívá ke tvorbě alfa vln, díky které dochází v mozku k lepšímu prokrvení a podpoře myšlení. Mnoho lidí nezávisle na sobě pozorovalo i další tělu prospěšné účinky a mají tak pozitivní zkušenosti s wayusou. Vyzkoušejte wayusu z Prahy a přesvědčte se o jejich účincích i vy. 

 

A jaké jsou další účinky wayusy?

  • Probouzí tělo i mysl
  • Podporuje koncentraci a funkci učení
  • Díky vysokému množství antioxidantů bojuje proti prvním známkám stárnutí
  • Účinně stimuluje sexuální libido
  • Zlepšuje kvalitu spánku 
  • Očišťuje ledviny a močový měchýř
  • Bojuje s vysokým krevním tlakem 

 

V čem spočívá příprava wayusy? 

I když už bylo řečeno, že se v některých ohledech wayusa podobá yerbě, jejich příprava je rozdílná. Pokud toužíte z rostliny získat co možná největší množství účinných látek, vařte jí na mírném ohni ve velkém hrnci při rozbřesku. Následně jí stačí přelít do skleněné nádoby a volně ji konzumovat během celého dne. Čaj z wayusy vás jistě překvapí svou netradiční chutí i vůní. 

Kde je možné wayusu koupit?

Prodej wayusy je u nás zatím omezen. Je však možné jí naleznout na některých e-shopech se zdravou výživou, či v kamenných prodejnách se specializovanou výživou. 

 

Co je to guayusa? 

Wauysu můžete také velmi často najít pod jejím druhým jménem guayusa zelená. Účinky guayusy jsou známé již po celá tisíciletí a pomalu ale jistě se tato zázračná rostlina začíná objevovat i u nás. Pro přípravu tohoto lahodného nápoje se používají listy stromu Ilex Guayusa. Jedná se o stálezelený strom, který může dorůstat až do výšky 30 m. Ilex Guayusa je z rodu cesmín, proto může nápoj z ní do určité míry připomínat právě tolik opěvovanou yerbu maté. Tato rostlina má oválné listy a drobné bílé květenství, které se následně změní v sytě červené plody. 

 

Krom již zmíněného Ekvádoru, jsou její domovinou též některé oblasti v Peru nebo Kolumbii. Její pěstování probíhá cíleně v pralesních zahradách a díky tomu je možné jí dovážet v organické kvalitě. K jejímu pěstování tak není zapotřebí žádných umělých hnojiv, které by mohly výraznou měrou ovlivnit její kvalitu. Každá sklizeň listů se provádí ručně a přibližně jednou za čtyři roky. Sklizené listy se následně nechávají volně usychat na přímém slunci. Výsledkem jsou listy prvotřídní organické kvality, které jsou to nejlepší, co svému tělu můžete dopřát. No ještě aby ne, její léčivé účinky jsou známé již více než 1500 let.

Jan/Jaroslav Němec
Jan/Jaroslav Němec


Zanech komentář


Také v Doplňky Stravy, Kratom, CBD & HHC-P: Novinky a Tipy

Kratom World mind booster prodej posilovač mysli kratom leo brichta
Mind Booster - klíč k jasnému myšlení a maximální produktivitě!

od Jan/Jaroslav Němec duben 30, 2024

Jakožto hrdí partneři nadaného českého MMA zápasníka Lea Brichty jsme po několika měsících vývoje a testování vypustili do světa další pecku, tentokrát Mind Booster, který se na rozdíl od Brichtagry nebo Brichta Bomb zaměřuje místo fyzické stránky na blahobyt stránky psychické.
Číst víc
GABA, prodej, kvalita, Kratom world, nervový system, neurotransmiter, stres, svaly, regenerace, cvičení
Přijměte zázraky GABA a odemkněte potenciál pro zdravější a vyrovnanější život

od Vojtěch Purkert duben 24, 2024

V oblasti zdraví a fitness si jedna sloučenina získává značnou pozornost pro své hluboké účinky na lidské tělo a mysl: GABA je zkratkou pro kyselinu gama-aminomáselnou.
Číst víc
Konopí, semínka, prodej, kvalita, kratom world, GLA, olej, menopauza, zdraví, bílkoviny, imunita, aminokyselina
Konopná semínka: Malá semínka, velké přínosy pro vaše zdraví

od Vojtěch Purkert duben 24, 2024

Zbavte se svých předsudků a objevte všestranné přínosy konopných semínek.
V našem článku se dočtete o jejich bohatém výživovém obsahu, historii a způsobech konzumace. Staňte se součástí trendu zdravého životního stylu a vydejte se na cestu k lepšímu zdraví s těmito malými, ale výživnými semínky.
Číst víc