Než začneme samotnou výrobou pojďme si říct něco o Kratomu jako rostlině ze které to vše vychází. Každá plantáž má svou vlastní kmenovou žílu (druh stromu), která se liší umístěním na plantáži. Pozice na plantáži závisí na přísunu živin pro strom, například na kraji plantáže má strom více místa a dostává více živin než stromy uprostřed, nebo také stromy na sušších místech plantáže, nebo naopak stromy v hlubších vodách. Kmenová žíla nám rozlišuje barvy a účinky jednotlivých druhů.
Strom Kratomu se začíná sklízet vždy mezi 2-3 rokem stáří, tak aby se zajistila správná produkce listů a ta nejlepší kvalita Kratomu. Čím starší strom tím lepší kvalita kratom listů, která je také následně zajištěna správným zpracováním.
Tento druh je vysazen v Mentebah, ve městě Putusibau, produkt z této oblasti je známý svým vysokým obsahem Mitragyninu, což je alkaloid obsažen v listech. Na plantáži je dostatek vody, protože se nachází přímo na břehu řeky Kapuas.
U zpracování Green Pure je potřeba speciální zacházení zejména při výběru a sušení listů. Listy musí být vždy neporušené a během sušení mají stále zelenou barvu.
Při čištění se listy omývají pod tekoucí vodou tak, aby se zbavily všech nečistot.
Následně se suší, ve speciální sušící místnosti, kde se 2-3 hodiny listy otáčí tak aby se listy nezabarvily do žluta. Poté se listy umístí do stojanů, kde se suší na slunci 3-4 hodiny, během toho se také obrací tak, aby se rovnoměrně prosušily.
Dalším krokem je odstraňování středního žebra, během kterého se z listu tvoří malé kousky. Při tomto procesu se používá válcová síť s otvorem 2x2mm. Stonky se tím oddělí a výsledná barva je tak maximálně zelená.
Jedná se o směs z 2 různých oblastí, první je výsadba v oblasti Mentebah a druhá oblast Jongkong. Vše začíná u sběru, kdy se vybírají největší listy, protože ty mají nejvyšší obsah alkaloidů. Zpracování u obou je totožné jako klasický zelený kratom.
Stejně jako u předchozího druhu i zde se jedná o smíšený druh. Najdete zde listy ze 3 různých oblastí z oblasti Suka maju, Nanga Silat a oblasti Boyan Tanjung.
Místo sběru je umístěno v oblasti Jongkong a listy se trhají z volně rostoucích starších stromů. Výjimkou ve zpracování je průběh sušení, kdy se tento druh suší 24 hodin pouze v místnosti. Prášek sice není jasně zelený, ale tímto způsobem sušení v listech zůstávají veškeré alkaloidy v maximálním množství.
Tento druh patří mezi nejprodávanější co se týče bílých kratomů. Listy jsou z oblasti Nanga silat a Jongkong. U tohoto druhu je důležitý výběr stromů dle umístění na plantáži.
Tento druh je směsí bílého, zeleného kratomu. Bílý druh se pěstuje v oblasti Boyan Tanjung Při výrobě se zelené listy suší 24 hodin v interiéru, aby se udržel obsah Mitragyninu. To zvyšuje kvalitu výsledného produktu.
Hlavní složkou v tomto druhu je bílý kratom a dále druh Green Maeng Da. Lokalita plantáže pro sběr listů na bílý kratom je v Nanga silat.
Kratom White Pure se pěstuje v oblasti Nang Silat. Typ stromu, který se používá na tento druh kratomu lze identifikovat podle bílých žilek procházejících středem listu.
Výroba bílého kratomu je téměř totožná jako u zeleného kratomu až na proces sušení. Při sušení bílého je doba na slunci 3-4 hodiny u zeleného jsou to pouze 1-2 hodiny (nebo vůbec), zde se totiž upřednostňuje sušení v interiéru, které trvá 4-5 hodin. To pomáhá udržet hladinu alkaloidů. Následné zpracování je stejné jako u zeleného.
Plantáž se nachází v oblasti Boyan Tanjung. Při výrobě červeného kratomu je nutný proces fermentace čímž se změní barva, aroma i účinek. Po roztřídění a mytí se listy svazují k sobě, nebo se uloží do speciálních sudů, kde začne fermentace, která trvá 3-4 dny. Během toho listy mění barvu a následně se rozloží na sušící stojany, kde se suší 2-3 hodiny. Dále je proces stejný jako u dvou předchozích.
Náš nejprodávanější červený druh. Red Borneo je nejsilnější červený kratom, díky místě výsadby, které jak už název napovídá se nachází na ostrovech Borneo.
Oblasti kde probíhá sběr listů se jmenují Boyan tanjung a Nanga silat. Jedná se o nejjemnější druh červeného kratomu.
Jedná se o směs červeného Red Pure kratomu a zeleného Green Maeng da kratomu v ideálním poměru.
Tento druh obsahuje listy z oblasti Saka. Proces je stejný jako u kratomu červeného až na to že fermentace zde probíhá 6-7 dní. Cílem je získat koncentrovanější barvu a silnější aroma.
Tento druh je složen z bílého a červeného kratomu. Plantáž bílého kratomu se nachází v Nanga silat a červeného v Boyan Tanjung.
Směs všech základních druhů, bílý z oblasti Nanga silat, červený z Boyan tanjung a zelený z Jongkongu. Je to jeden z nejuniverzálnějších druhů kratomu. Sušení zeleného kratomu probíhá pouze v interiéru a to po dobu 24 hodin.
Tento dá se říci červený druh pochází z oblasti Saka. Má stejný proces výroby jako Red bentuangie, jen zde fermentace trvá ještě delší dobu.
Děkujeme za přečtení tohoto článku, snad jsme Vám pomohli s výběrem toho nejlepšího Kratom strainu pro Vás. Pokud si stále nevíte rady, neváhejte nás kontaktovat emailem, online chatem nebo zajděte na naší kamennou prodejnu a prodavačky Vám rádi s výběrem poradí.
Váš Kratom World
I letos se náš tým zúčastnil největšího festivalu konopí a přírodních doplňků. Náš stan v hale číslo 5 jste našli s přehledem a přes 6000 z vás si došlo pro náš vzorek Kratomu zdarma. Desítky zákazníků vyzkoušelo náš sběratelský set s vodou a kelímkem, kdy si přiblížili sběr kratomu a objevili tak jeho kouzlo.
Přijďte nás navštívit do našeho relax stánku na největším festivalu konopí v České republice Cannafest 2024. První listopadový víkend se kvapem blíží a my se opět všichni sejdeme na největším festivalu konopí v České republice na Cannafestu 2024!
Světlana
březen 07, 2023
Moc poučný článek. Vidím, že sem si vybrala dobrého dodavatele.